Linkuri accesibilitate

Portret de atentator: Un militant rasist și antisemit pentru supremația rasei albe


Un American in virsta de 88 de ani – cunoscut ca fiind rasist – a comis un atentat la Muzeul Holocaustului din Washington, soldat cu moartea unuia dintre membrii echipei de securitate a cladirii. Ce se stie despre atacator?

Un artist ratat si frustrat. Un om minios si inversunat. Un rasist si anti-semit. Asa este caracterizat James Von Brunn – un militant pentru suprematia rasei albe, care neaga ca Holocaustul s-ar fi produs. Pe pagina sa de Internet, Von Brunn descrie cu mindrie atacul impotriva muzeului, la care se adauga insulte la adresa evreilor si altor religii, etnii si rase.

In 1983, Von Brunn a fost condamnat la patru ani inchisoare pentru incercarea de a rapi membrii ai conducerii Rezervelor Federale Americane. La vremea respectiva, atentatorul a fost prins cu un bagaj plin cu arme, in apropierea locului in care liderii Rezervelor Federale se intilneau. In 1989, James Von Brunn a fost eliberat.

In scrierile sale, atentatorul pretinde sa descrie o asa zisa conspiratie evreiasca vizind distrugerea zestrei genetice albe. “Religia Holocaustului” – scrie el—“distruge civilizatia occidentala”. Politia Americana incearca sa afle detalii ale vietii celui acuzat, in special o perioada petrecuta in Idaho si cum si-a procurat armele cu care a comis atacul de la Muzeul Holocaustului. In conformitate cu legile federale, persoane gasite vinovate de delicte penale nu pot achizitiona armament.

Despre atentator se stie—din propriile sale note—ca a fost militar in cel de-al doilea razboi mondial si ca, la putin timp dupa ce s-a mutat in statul Maryland, de la New York a avut probleme cu legea, infruntind un serif local. El a incercat sa-si plaseze lucrarile de arta la Galeria Troika, de pe coasta statului Maryland, dar fara succes, iar reactia in fata respingerii i-a speriat pe proprietari. Desi creatiile sale nu erau violente, proprietarii galeriei au declarat ca persoana era neplacuta si stranie. Ei sint amintesc ca o data, Von Brunn a venit foarte suparat pentru ca auzise ca un cuplu mixt urmeaza sa se casatoreasca.

In scrierile sale, Von Brunn povesteste despre momente care i-au modelat caracterul si multe dintre acestea sint episoade sumbre, in care invinuieste evreii sau alte minoritati. Desi atacul de ieri pare un incident izolat, initiat de o persoana cu tulburari serioase, organele de ordine americane sint in alerta, incercind sa detecteze si dejoace alte incercari de terorim de sorginte interna.
XS
SM
MD
LG