Linkuri accesibilitate

Audierile de la CEDO în dosarul şcolilor cu predare în limba română din Trasnistria


Verdictul curţii de la Strasbourg este aşteptat în săptămînile următoare

Daca nu stiati, tara ideala exista. Sau tara nimanui, pentru ca intre cele doua extreme nu e mare diferenta. Cetatenii acestei tari au toate drepturile posibile, dar nici o autoritate careia sa ii ceara socoteala.

Cam asta este, in mare, ce s-ar putea intelege din depozitile Moldovei si Rusiei in fata judecatorilor CEDO in cazul scolilor transnistrene cu predare in limba romana care au fost inchise de regimul de la Tiraspol.

Jonglind cu engleza si franceza fapt care a impresionat in mod placut audienta, agentul guvernamental moldovean Vladimir Grosu s-a plans curtii ca Moldova nu isi poate exercita autoritatea in Transnistria.

“Este riscant pentru autoritatile moldovene sa intre in contradictie cu cele ale autoproclamatei republici Transnistrene pe care de altfel nici nu le recunoaste” a spus Grosu incercand sa convinga Curtea ca Moldova a facut tot ce ii sta in putere pentru ca cetatenii sai de pe celalalt mal al Nistrului sa poata invata in continuare in limba romana, dar nu poate risca o ecaladare a conflictului din cauza acestora.

Grosu a amintit de numeroasele intalniri ale reprezentantilor Chisinaului, ramase fara nici un rezultat ce-i drept, atat cu autoritatile de la Tiraspol cat si cu cele de la Moscova pentru rezolvarea situatiei moldovenilor care traiesc in Transnistria.

Prea putin, crede avocatul elevilor si profesorilor reclamanti, Ion Manole

Trist este ca in jur de 5000 de oameni din care aproximativ 170 de elevi si profesori care invata sau invatau la trei licee din Bender, Grigoriopol si Rabnita sunt prinsi intre neputinta Chisinaului si viclenia Moscovei care neaga orice implicare in acest caz, desi scolile inchise se afla in asa numita zona de securitate in care se afla si trupele rusesti de mentinere a pacii in Transnistria.

Ce puterea ar putea avea cele doar 350 de persoane cat numara in prezent trupele rusesti, a intrebat audienta agentul guvernamental al Rusiei in relatia cu CEDO, Georgy Matyushkin.

“Federatia Rusa s-a implicat in acest conflict doar ca mediator. In primul rand noi nu avem un control efectiv pe teritoriul Transnistriei. Trupele rusesti care se afla pe tetitoriul Transnistriei exista in baza acordului cu Republica Moldova. In al doilea rand, noi nu am reprezentat acolo independenta Transnistriei si credem ca aceasta este o problema interna a Republicii Moldova”, ne-a declarat agentul Federatiei Ruse la CEDO, Georgy Matyushkin

Asadar, autoritatile moldovene nu, cele rusesti nu, cele de la Tiraspol care nu sunt recunoscute nici de unii nici de altii si nici de comunitatea internationala, nici atat. Nimic mai mult decat un joc politic in care de 18 ani nimeni nu isi asuma raspunderea, este de parere avocatul elevilor si profesorilor moldoveni, Ion Manole

O farsa cinica prin care sute de copii si profesorii lor au fost pusi pe drumuri si bat zilnic zeci de kilometri doar pentru a putea invata in continuare in grafia latina. Insa copii si profesorii nu vor mai avea mult timp de asteptat. CEDO va da un verdict in cazul celor 3 scoli transnistrene in saptamanile urmatoare.
Previous Next

XS
SM
MD
LG