Linkuri accesibilitate

Anatol Mătăsaru în arest la domiciliu


După 2 luni de carceră şi de presiuni psihice

Anatol Matasaru, cunoscut pentru protestele sale neordinare, s-a intors acasa, dupa doua luni de detentie. El va sta cel putin 30 de zile alaturi de familie, dupa ce Curtea de Apel a acceptat, la cererea apararii, schimbarea masurii de reprimare. El e supravegeat zi si noapte de poliţiştii amplasati în jurul blocului în care locuieşte.

Anatol Mătăsaru spune că a rezistat cu greu condiţiilor din detenţie şi nu e sigur că nu se va pomeni din nou dupa gratii. I-am trecut azi pragul casei si l-am întrebat despre condiţiile din celula în care a fost ţinut mai bine de două luni.

Anatol Mătăsaru: „Am stat într-o celulă de 1,8 metri pe 4 metri 6 persoane, dintre care şi condamnaţi foarte dificili. Adică aveau în spatele lor omoruri, comise chiar în executarea în executarea pedepsei în penitenciare. Pe lângă asta mi-a revenit un pat de 1 metru şi 40. Adică erau condiţii în care să nu mă pot odihni normal, să stau în tensiune. Masa era la un metru de veceu, mâncarea nu era mâncare. Nu puteam să merg la veceu când doream, aşa cum cineva în celulă putea lua masa.”

Anatol Mătăsaru susţine că a fost agresat fizic în celula de detenţie doar în primele zile de arest. El spune că ulterior, a fost supus unor presiuni psihice pentru a recunoaşte că a fost unul dintre organizatorii manifestărilor de protest din 7 aprilie.

Anatol Matasaru: „Să spun că am fost finanţat de lideri politici la protestele mele, că am fost finanţat de Lorena Bogza şi că la scenariul ei am făcut protestele de până la 7 aprilie, ş.a.m.d. Adică să dau declaraţii false pentru a fi intimidate alte persoane. Adică să fiu folosit în acest joc al lor.”

Anatol Mătăsaru se arată îngrijorat că arestul la domiciliu nu va dura mult şi că ar putea fi din nou întors în celulă. Mai optimist se arată însă avocatul său Victor Panţâru, care vede în felul său motivele pentru care Anatol Mătăsaru a fost trecut în arest la domiciliu.

Victor Panţâru: „Până pe 18 iunie, guvernul trebuie să înainteze observaţiile sale pe cazul Mătăsaru împotriva Moldovei, privitor la arestul preventiv. Nu este exclus că eliberarea lui Mătăsaru are legătură cu această dată ca guvernul să aibă posibilitatea să micşoreze dauna morală pe care o va pretinde Mătăsaru în acest caz".

Anatol Mătăsaru va rămâne în arest la domiciliu până pe 10 iulie la decizia instanţei de judecată. Mătăsaru spune că va cere recuperarea daunelor fizice şi morale care i-au fost pricinuite pe perioda detenţiei.
Previous Next

XS
SM
MD
LG