Linkuri accesibilitate

Berlusconi - bufon, burlesc, burlac


Premierul italian Silvio Berlusconi
Premierul italian Silvio Berlusconi
Italienii spun ca daca Berlusconi n-ar fi existat, atunci el trebuia inventat. Intr-adevar, omul pare scos direct dintr-una din piesele de teatru bufon al Renasterii. In acelasi timp, desi amuza, actualul sef al guvernului italian e vazut de multi din oponentii sai ca un om cu o reala putere politica si financiara si ca un manipulator de geniu care a devenit imens de bogat gratie imperiului sau mediatic si care acum administreaza Italia ca pe un post de televiziune. De aceea i se mai spune si Sua Emittenza, Emitenţa Sa, intrucat controleaza o buna parte canalele de televiziune ale Italiei.

Populist, capabil de cele mai mari gafe, avand un limbaj incarcat de clisee rasiste si sexiste, Berlusconi pare sa incarneze tot ce e mai burlesc in portretul tip, caricaturat, al italianului.

73 de ani, mic de statura, cu parul vesnic canit si reinmultit in mod repetat prin implanturi, liftat si masat si liposupt, Berlusconi e capabil sa spuna despre mulatrul Barack Obama ca e “bronzat”, sau sa le propuna liderilor europeni – la un summit foarte tensionat - sa vorbeasca mai degraba despre fotbal si femei… Ambele incidente sint autentice.

Si cu toate astea, dezastrul in jurul sau nu e total. La alegerile europarlamentare partidul lui a facut 35%, iar asta chiar in conditiile in care se credea ca recentul scandal in legatura cu aventurile sale amoroase si cu gusturile sale pentru fete foarte tinere avea sa-l doboare. Ba mai mult, pentru alegerile europene el era gata sa puna pe listele sale 8 actrite si manechine, dintre care unele ar putea sa-i fie nepoate. De altfel una chiar ii spune tandru Papi, adica Tataia. Propria sa nevasta l-a anuntat prin presa ca avea sa-l paraseasca, dar Berlusconi e imperturbabil. Intrebat ce faceau in vila lui atatea fete despuiate, el raspunde imperturbabil ca faceau dus. Ba chiar le intoarce ziaristilor intrebarea: “Sigur ca erau dezbracate. Ce voi faceti dus cu hainele pe voi?” Desigur, acolo nu erau numai fete aproape goale, gata sa faca un dus, ci pe unul din clisee putea fi vazut si premierul de atunci al Cehiei, Topolanek, acela gol pusca si cu semnele virilitatii bine puse la vedere. Dupa publicarea acelor fotografii de catre un ziar spaniol, El Pais, Il Cavaliere, cum i se mai spune, a depus plangere impotriva ziarului. Este pentru prima oara ca Emitenţa nu suporta sa-si vada fotografia in presa.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG