Linkuri accesibilitate

O partidă de șah moldovenească: Marian Lupu în tandem cu Iurie Roșca


Presa de joi

Gazetarii nu-l mai trateaza pe Marian Lupu separat, ci in tandem cu Iurie Rosca.

Asa cum o face bunaoara directorul de la Timpul, Constantin Tanase, care in editorialul sau de azi incearca sa descifreze o partida de sah moldovenesc, cu Lupu si Rosca in postura unor figuri false intr-un joc adevarat. Un joc din culisele puterii de la Chisinau, controlat de marele regizor de la Kremlin, crede Tanase, si in care, pe post de coordonator, Rosca va fi folosit in calitate de bata impotriva opozitiei. Directorul de la Timpul considera ca se poate dovedi o iluzie si speranta unora ca Lupu ar aduce multe voturi PD. Mai degraba Lupu va duce la fund PD, scrie el, precizand: devenind cap de lista la PD, Lupu va avea soarta lui Rosca, iar PD – soarta PPCD. Iar in concluzie, mai spune Tanase ca “În jocul de şah regizat de Voronin, la indicaţia Moscovei, pionului Roşca i s-a sugerat că-i Nebunul, iar lui Lupu - că-i Regele. Şi ei au acceptat jocul, şi nu fiindcă ar fi crezut în aceasta, ci pentru că n-au altă soluţie - ei sunt pioni la datorie, iar pionul e un ostaş care nu discută, ci execută ordinele”.

Presa transnistreana sau, mai exact, portalul Lenta PMR, preia un articol din ziarul proaspatului candidat pe listele PLDM, Dmitri Ciubasenco – Moldavskie Vedomosti – al carui titlu e un citat din Rosca: “Ne-am unit cu Voronin impotriva lui Putin”. Moldavskie Vedomosti scria ca unui om in toata mintea e greu sa inteleaga ce il determina pe Voronin, care are reputatia unui rusofil, atunci cand incearca sa-l mentina cu orice pret pe linia de plutire pe Rosca, cu reputatia sa inradacinata de rusofob invederat. Dar pentru ca acest e un fapt incontestabi, Vedomosti prezinta un colaj din declaratiile antirusesti ale liderului PPCD si proaspatului viceprim-ministru.

De cealalta parte, Cotidianul de la Bucuresti publica un articol despre “Partidul fostilor comunisti din Moldova”. Despre PD adica, a carui lista electorala, constata ziarul, a fost invadata de fosti membri ai guvernarii comuniste dupa ce conducerea formatiunii a fost preluata de Marian Lupu.

Iar Gardianul constata ca Vladimir Voronin va merge la Moscova pe 22 iunie, pentru a comemora atacul fascist asupra URSS. Nu singur insa, ci insotit de mininistrul Economiei, Igor Dodon si cel al Fianantelor, Mariana Durlesteanu, si asta pentru ca spera sa prinda doi iepuri dintr-o data: sa ia si un credit de la Moscova.

Tocmai vroiam sa revin la revin si la Ziarul de Garda care, intr-un interviu cu Vladislav Gribincea, analizeaza “Parghiile secrete ale lui Constantin Staras”. E vorba despre regizorul filmuletului “Atac asupra Moldovei”, iar Gribincea spune ca nu cunoaste cauze in care sa fi fost sanctionate public persoane pentru incalcari ale legii, comise in interesul conducerii tarii. Si tot Ziarul de Garda rezuma un articol din revista Business New Europe, care dezvaluie modul in care fiul lui Vladimir Voronin, Oleg, ar cauta sa puna mana pe afacerile petroliere ale familiei Stati din Kazahstan.
XS
SM
MD
LG