Linkuri accesibilitate

Parteneriatul Estic ca şansă a unei alegeri pro-europene


 Radoslaw Sikorski
Radoslaw Sikorski

Ministrul de externe polonez: "Dacă vedem viitorul Rusiei în parteneriat cu UE, nu le putem refuza acest lucru vecinilor noştri comuni"

Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski explică încă o dată astăzi, într-un articol publicat în ediţia europeană a ziarului Wall Street Journal, scopurile Parteneriatul Estic, o ofertă a Uniunii Europene de cooperare mai strânsă cu şase foste republici sovietice.

Radoslaw Sikorski scrie în articolul din Wall Street Journal Europe că pe agenda Uniunii Europene nu se află deocamdată primirea celor şase foste republici sovietice care au fost invitate primăvara aceasta să participe la Parteneriatul Estic. Totuşi Polonia crede că această perspectivă trebuie să rămână deschisă, pentru că reprezintă una din principalele surse de influenţă la dispoziţia Uniunii Europene.

După cum explică ministrul polonez de externe, Parteneriatul Estic, născut dintr-o iniţiativă polono-suedeză, oferă Armeniei, Azerbaidjianului, Republicii Belarus, Georgiei, Moldovei şi Ucrainei şansa să facă alegerea strategică a orientării pro-europene. Acest plan scoate în evidenţă faptul că Uniunea Europeană le tratează ca pe ţări independente, nu ca pe nişte pion legaţi organic de Rusia.

Noii vecini estici ai Uniunii Europene, mai scrie Sikorski, fac parte din Europa nu doar în sens geografic. Cetăţenii acestor ţări se consideră europeni în virtutea experienţei şi culturii comune şi nu în ultimul rând din cauză că au în majoritatea lor un trecut creştin. Ceea ce deosebeşte aceste ţări de cele din Uniunea Europeană este deficitul de democraţie, instituţiile slabe şi ineficace, societatea civilă subdezvoltată şi nivelul redus al dezvoltării economice. Parteneriatul Estic are scopul să schimbe această stare de lucruri din fostele republici sovietice vizate.

Ideea unei prezenţe active şi a promovării transformărilor democratice în această regiune se bazează pe convingerea că stabilitatea şi prosperitatea ei sunt fundamentale pentru securitatea şi puterea economică în viitor a întregului continent european, scrie Radoslaw Sikorski.

El remarcă amplasarea fostelor republici sovietice cărora Parteneriatul Estic li se adresează între Uniunea Europeană şi regiunile bogate în resurse energetice din Marea Caspică, Asia Centrală şi Rusia. Integrarea treptată a acestor ţări în economia Uniunii Europene va întări securitatea energetică a Europei. Ministrul polonez mai scrie că această securitate poate fi întărită dacă Uniunea Europeană ar cumpăra gaze ruseşti la graniţa Rusiei şi dacă ar investi în infrastructura de transport a ţărilor dintre Uniunea Europeană şi Rusia.

Rusia rămâne un partener strategic pentru Uniunea Europeană. Iar dacă vedem viitorul Rusiei în parteneriat cu Uniunea Europeană nu le putem refuza acest lucru vecinilor noştri comuni, scrie ministrul polonez de Externe. Rusia are un potenţial vast pentru Europa, continuă el. Dar am învăţat din conflictul din august trecut în Osetia de Sud şi din criza gazelor din ianuarie că este un potenţial care poate fi folosit în detrimentul stabilităţii economice şi securităţii. Parteneriatul Estic, mai ales dacă Rusia poate fi încurajată să participe în proiectele lui multilaterale de la caz la caz, va deschide o cale pentru convergenţa treptată între părţile occidentală şi estică ale Europei, îşi încheie Radoslaw Sikorski articolul din Wall Street Journal Europe.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG