Linkuri accesibilitate

Apel de îmbunătăţire a platformelor electorale în domeniul social


Circa 20 de ONG-uri militează între altele pentru incluziunea persoanelor cu dizabilităţi

Un sir de ONG-uri se arata ingrijorate de atentia insuficienta pe care o acorda partidele politice problemelor pe care le intampina zilnic diferite categorii sociale. Dupa ce au analizat platformele electorale ale partidelor la alegerile din primavara, reprezentantii societatii civile constata ca nici in actuala campanie politicienii nu vin cu solutii concrete in domeniul social. In aceste conditii mai multe asociatii obstesti incearca sa determine formatiunile aflate in campanie electorala sa-si asume angajamente, prin care sa garanteze protectie sociala fiecarui cetatean din RM. Reprezentantii societatii civile se indoiesc ca partidele vor fi intru totul receptive la recomandarile propuse, dar spun ca perioada preelectorala e cea mai potrivita pentru acest lucru.

Sanatatea publica, serviciile sociale de calitate, responsabilitatea sociala, precum si drepturile omului sunt cele mai importante domenii la parerea activistilor din organizatii nonguvernamentale. Aceste obiective nu se regasesc pe lista de prioritati indentificate de activistii din partide. Iata ce spune Ghenadie Cojocari, coordonator de programe la centrul de zi „Speranta”: „Ceea ce am dori noi e elaborarea unei legi aparte care ar promova incluziunea persoanelor cu dizabilitati in campul muncii, ar permite accesul in campul muncii. La moment in cadrul mai multor legi sunt stipulate careva prevederi, dar aceste prevederi sunt depasite, iar unele trebuie actualizate ceea ce ne face sa credem ca ar trebui clar specificata si promovata de catre partidele care vor accede in Parlament accesul persoanelor cu dizabilitati in campul muncii. Stim ca RM a semnat Conventia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati, dar toate acestea sunt la nivel de recomandare. Deci Conventia ca sa fie aplicata trebuie ratificata, ceea ce recomandam partidelor, pentru a pune in drepturi egale persoanele cu dizabilitati in societatea noastra”

Generatia tanara constituie o categorie aparte careia ar trebui sa i se acorde o atentie sporita din partea partidelor inscrise in cursa electorala, este de parere Natalia Cojohari de la Consiliul National al Tineretului din Moldova : „In mare parte noi am dori sa fie niste programe care ar stimula crearea propriilor afaceri la noi in tara pentru a stopa procesul de migratie a tinerilor. Problema studiilor pentru ca sunt cu plata si nu toti isi permit acest lucru, problema locuintelor pentru cei care sunt deja casatoriti, pentru ca acest lucru nu le permite sa ramana in tara sau in localitatea din care vin ei. Iar accesul la informatie este practic enuntat de toti tinerii din localitatile rurale.”

Am intrebat-o pe Antonita Fonari, secretar general al Consiliului National al ONG-urilor din Moldova daca dupa apelul lansat catre partidele politice de imbunatatire a platformelor electorale in domeniul social, vor urma si alte actiuni de loby: „Nu, pentru ca de fapt e vorba de statutul ONG-ului care trebuie sa fie apolitic. Adica daca cumva partidele politice vor sa se clarifice in privinta anumitor recomandari, ceea ce eu ma indoiesc, sigur noi suntem deschisi. Normal ca in perioada aceasta ei incearca sa arate ca sunt deschisi si atunci noi comunicam cu dansii. Dar alte activitati pana pe 29 nu avem. Ne vedem de treaba.”

Cele aproape 20 de ONG-uri din domeniul social, care au adresat un apel partidelor politice, le solicita sa descrie in platformele lor electorale cum au de gind sa onoreze angajamentele privind garantiile sociale. Pana azi un singur partid a dat raspuns in scris solicitantilor.
XS
SM
MD
LG