Linkuri accesibilitate

Priorități PD: „Clasa politică trebuie să se ridice neapărat la un alt nivel de cultură politică”


Marian Lupu
Marian Lupu

Interviu cu Marian Lupu

Miracolul listelor electorale – moldovenii se înmulţesc ca niciodată. Despre asta anunta PD in scrutinul din 5 aprilie, cand Comisia Electorală Centrală făcea publică cifra de 2 milioane 550 de alegători incluşi pe liste, ceea ce, comparativ cu alegerile din 2007, atestă o creştere inexplicabilă, cu circa 146 mii de alegători.

Marian Lupu, fruntasul listei PD, in anticipate spune ca observatorii straini sunt cei care ar putea sa impiedice fraudele dar si ca marea responsabilitate pentru corectitudinea acestor liste revine autoritatilor locale.


Vasile Botnaru
: Listele electorale au fost considerate o sursa importanta de fraude. Ce a facut Partidul Democrat pentru a neutraliza aceasta sursa?

Marian Lupu: A facut ceea ce a putu sa faca un partid de opozitie. Ce anume? Cu suportul unor parteneri din strainatate, dar si cu forte proprii, au fost organizate seminare si instruiri pentru alesii locali din cadrul Partidului Democrat. In cadrul acestor instruiri si seminare au fost explicate drepturile si obligatiunile lor in procesul de intocmire si de verificare a listelor. Este adevarat ca autoritatile locale trebuie sa prezinte listele alegatorilor din teritoriile pe care le gestioneaza. Stim foarte bine ca, potrivit legislasiei, secretarii primariilor sint responsabili de acest exercitiu, care trebui sa ofere informatia la nivel de raioane, dupa care aceasta informatie sa fie transmisa la Chisinau. Dar aici nu trebuie sa uitam ca majoritatea covirsitoare a presedintilor de raioane si a primarilor sint din partea altor partide. Prezenta Partidului Democrat este una mai modesta in acest sens. Si atunci ne ramine in cea mai mare masura sa mizam pe corectitudinea comportamentului si transparenta de care sa dea dovada acesti alesi locali, secretarii primariilor, reprezentanti ai celorlalte forte politice, pe increderea ca ei isi vor face acesta munca in mod cinstit si sincer.

Dincolo de asta, am atentionat organizatiile precum OSCE, Adunarea Parlaemntara a Consiliului Europei, care vor mandata cele mai competente si mai numeroase echipe de observatori internationali, sa atraga o atentie deosebita acestui exercitiu. Stim bine ca pentru acest scrutin OSCE a venit deja nu doar cu o misiunea pe termen scurt. Sunt pretezenti deja pe durata lunii iulie observatori pe filiera OSCE. Am atras atentia monitorilor ca trebuie sa se implice si ei in acest exercitiu de verificare a listelor electorale. Astfel incit acesti monitori sa vina intr-o misiune responsabila, sa o numesc garantata. La momentul verificarii proceselor verbale, cele care vin de la sectiile de vot, la nivelul intii, cele care vin la nivel de raion si sint prezentate la CEC, pe acest segment s-ar putea, teoretic, ca ipoteza, s-ar putea sa fie operate anumite fraude. Si atunci, doar prezenta si atitudinea serioasa a observatorilor internationali ar putea sa compenseze in mare masura incapacitatea celor de la administratiile publice locale sau nedorinta, in unele cazuri, de a asigura acest proces cu forte proprii.

Vasile Botnaru: Care sint trei obiective prioritare ale guvernarii pe care ar fi sa o formeze partidul la care ati aderat?

Marian Lupu
: Intii de toate, necesitatea stoparii razboiului politic. Aceasta stopare o vedem posibila prin deschidere, dialog si compromis la nivelul fortelor politice de rang national. A doua directie este implementrea unui program anticriza bazat pe un prces participativ expertizat. In acelasi context, relansarea relatiilor normale si bazate pe respectarea intereselor reciproce cu statele europene, Romania, Rusia, inclusiv ma refer aici la anularea hotaririi de guvern cu privire la introducerea regimului de vize pentru cetatenii tarii vecine.

Vasile Botnaru
: Atunci cind e nevoie sa se inceteze un razboi, trebuie sa vrea ambele parti beligerante. Cum veti atinge aceste obiective si mai cu seama stoparea razboiului?

Marian Lupu: Exista o singura cale eficienta, din punctul nostru de vedere. PD vine in parlament nu cu misiunea de intermediere a impacarii dintre fortele de stinga si fortele de dreapta. O prezenta masiva a Partidului Democrat ca forta de centru-stinga este singura cale garantata ca PD in parlament poata sa puna capat, iar unde trebuie, chiar sa impuna stoparea acestui razboi. Daca PD vine in parlament cu forte mai modeste, ceea ce noi nu asteptam, realizarea acestei sarcini va fi una mult mai dificila.

Vasile Botnaru
: Tocmai aceasta situatia v-ar putea obliga sa faceti coalitii. Cu cine anume veti prefera sa colaborati.

Marian Lupu: Coalitiile si colaborarile sint dictate de pozitiile pe care le adopta partidele parlamentare in unele chestiuni de importanta nationala. De aici deduc concluzia ca vom colabora cu acei care vor pune in centrul atentiei interesul national.

Vasile Botnaru: Partidul comunistilor este cel care revendica pozitia de campion al apararii interesului national ...

Marian Lupu: Partidul comunistilor de fapt s-a bazat in asa numita campanie de aparare a intereselor nationale pe tot felul de fobii. O politica interna si o politica externa a tarii nu poate fi promovata pe baza de cautare sau de determinare a unui dusman pe intern sau pe extern. Cunoastem foarte bine experienta acelor forte politice care au decis in trecut sa intre in parteneriat cu PCRM. Stiu acest lucru, din propria experienta, ca PCRM nu are cultura de a dezvolta un parteneriat politic cu alte forte, cu alte partide. Partidele partenere pur si simplu sint devorate.

Vasile Botnaru
: Sint convins ca vi se adreseaza aceasta intrebare – daca sinteti sau nu un „proiect al comunistilor?” Cum raspundeti la ea?

Marian Lupu: Cert, scurt si cuprinzator: nu am fost, nu sintem si nici in viitor nu vom fi un proiect satelit al Partidului comunistilor.

Vasile Botnaru: Cine ar fi sa stabileasca adevarul despre alegerile din 5 aprilie si despre ceea ce a urmat?

Marian Lupu: Avem o singura cale in acest sens. Poate sa fie stablit acest adevar de catre o reala, de catre o adevarata comisie reprezenatativa - de ce nu o comisie parlamentara speciala? - cu o participare larga a specialistilor, inclusiv a specialistilor din strainatate. In viziunea mea, implicarea politicienilor in activitatea acestei comisii trebuie sa fie practic exclusa. Temerea mea este ca intr-o comisie unde politicul incepe sa joace rolul principal, adevarul niciodata nu va fi stabilit. Comisia care functioneaza astazi nu mi se pare nici reprezentativa, nici una care cu adevarat ar cauta raspunsurile la toate intrebarile care sunt abordate de societate. Deci, un angajament al PD e ca imediat dupa 29 iulie, dupa stabilirea structurilor parlamentului, va fi tocmai momentul potrivit pentru formarea unei comisii reprezentative cu participarea societatii civile, cu participarea expertilor internationali, una profesionista, care sa vina cu elucidarea a ceea ce numim noi adevarul pur, cu referinta la evenimentele din data de 7 aprilie.

Vasile Botnaru: Asta v-ar ajuta si pe dumneavoastra sa reconsiderati perceptia acelor evenimente?

Marian Lupu: Inclusiv si pe mine personal. O asemenea investigatie, o asemenea comisie ar veni cu raspunsul la intrebarile care framinta puternic societatea. Societatea vrea sa cunoasca raspunsurile la aceste intrebari. Si eu personal la fel vreau sa cunosc raspunsurile pentru a-mi confirma sau a-mi infirma unele impresii, idei care ramin pina la momentul de astazi doar impresii si intrebari fara raspunsuri.

Vasile Botnaru: O eventuala pocainta publica, asa cum o intelege o parte a societatii, a presei, privind regretele din perioada cind ati facut parte din Partidul comunistilor, nu v-ar aduce mai mult capital electoral?

Marian Lupu: Sa-ti presori cenusa pe cap intr-o asemenea situatie, cred ca ar fi un lucru nitel depasit si va zic de ce. As face acest lucru daca toti politicienii ar proceda la fel. Intrucit stim foarte bine ca nimeni dintre ei nu este un inger si fiecare dintre ei are istorii mai bune si istorii mai proaste in trecutul si in prezentul lor. Daca e sa o facem, atunci sa o facem cu totii impreuna. De unul singur? Cred ca o astfel de abordare nu este productiva. Cu atit mai mult cu cit intr-o campanie electorala conteaza foarte mult sinceritatea cu care vii in fata alegatorului. Tocmai aceasta este premiza ca sa vii cu fata deschisa in fata alegatorului. Si el urmeaza sa aprecieze sau nu acest comportament. Cit priveste tot felul de lucruri mai piparate, lucruri la care se asteapta o buna parte din societate. Sa nu uitam ca orice gen de asemenea show-uri, de asemenea scandaluri, depasesc o anumita limita a moralitatii, niste reguli sau un cadru de comportament. In egala masura am ce reprosa partidului din care am facut parte, in egala masura am ce imi reprosa si mie insumi. Am reprosuri si in adresa altor jucatori.

Dar consider ca la momentul actual totusi am ajuns la o etapa cind politicul, clasa politica, trebuie sa se ridice la un alt nivel de cultura. A turna murdarie pe capul cuiva, chiar daca o merita, este un lucru care nu cere prea multa iscusinta si nu cere tact, inteligenta, pregatire, educatie. Acest proces o data si o data trebuie oprit. Ceea ce nu inseamna ca evit in cadrul intrevederilor electorale niste lucruri care merita a fi anuntate, merita a fi aduse ca exemplu. Si asta se intimpla in mod curent. In cadrul intrevederilor pe care le am cu electoratul consider ca trebuie sa mergem pe principiul „ataca fenomenul, problema!” Atacul la persoana, sau la persoane, este, in viziunea mea, o chestiune depasita. O chestiune care nu se va inscrie in acceptiunea mea a culturii politice. Atunci cind discutam cu electoratul, vorbim despre lucruri concrete, de exemplu despre faptul ca agentilor economici nu le-au fost create conditii egale, ei fiind impartiti in „ai nostri” si „ai vostri”. Si aduc exemple concrete, lucruri pentru care am luptat acolo, dar nu am reusit. Aceste lucruri sint invocate. Dar, chestiuni din zona relatiilor familiale, care nu tin de politici, de fenomene, care nu tin de comportament politic – dar, de obicei, publicul solicita tocmai asemenea lucruri, aici vreau sa va zic ca am calitatile umane si o viziune care le tabuizeaza. Si indiferent de circumstante, aceasta viziune nu se schimba. Sa va zic un lucru. Zilele trecute am fost informat care reprezentanti, ai caror partide si ce anume spun la adresa Partidului Democrat si la adresa mea personal. Lucruri foarte urite. Concluzia mea a fost urmatoarea: fiecare se comporta asa cum stie. Asa cum respecta electoratul. Noi insa mizam pe faptul ca electoratul este suficient de matur si nu este subdezvoltat ca sa nu inteleaga anumite adevaruri. Mai mult ca atit, acest comportament imi pare a fi o anumita provocare, o incercare de a ne impune si pe noi sa ne coborim la acel nivel mizerabil de comunicare cu concurentii electorali si cu electoratul. Dar nu o sa reuseasca niciodata. Este vorba de un nivel de standarde ce nu pot fi ignorate si nu putem sa coborim sub ele. Deci, nu vom cobori niciodata.
XS
SM
MD
LG