Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Muzeul... chiloților


Moldova -- Dan Alexe, RFE correspondent Bruxelles, 2008

Un muzeu și un anarhist

In Bruxelles tocmai s-a deschis Muzeul Chilotilor. Curatorul, directorul, ba chiar si paznicul muzeului, sunt o singura persoana, artistul anarhist Jan Bucquoy. Suntem vecini si l-am ajutat de multe ori sa care lazi si tablouri. Jan este pictor, sculptor, scriitor si cineast, binecunoscut de politia din Bruxelles pentru manifestatiile sale publice etern provocatoare si la limita legalitatii. A decapitat, de pilda, un manechin al regelui in piata centrala a orasului, crima de lezmajestate in urma careia turistii nauciti au putut fotografia si o incaierare cu politia.

A lansat mai demult Muzeul Femeii, in care exponatele erau femei vii, de toate varstele si formele. In fiecare an, pe 21 mai, Jan ia cu asalt palatul regal, purtand un drapel anarhist, iar in anii in care reuseste sa patrunda in palat, proclama Revolutia si anunta privitorilor ca palatul regal va fi transformat in locuinte sociale.

Am mers, pe o zi de ploaie torentiala, sa vad Muzeul Chilotilor, care consta dintr-o... serie de chiloti care au fost purtati de anumite personalitati din Belgia si din Franta. Fiecare exponat e insotit de un certificat de autenticitate semnat de fostul purtator. Printre exponate poate fi astfel admirat un slip cochet al ministrului belgian al finantelor.

“Oamenii importanti de astazi nu mai au simtul umorului”, se plange Jan. El i-a scris de mult timp reginei Angliei, ba chiar si lui Carla Bruni, solicitandu-le cate o piesa de lenjerie intima, insa acestea nici macar nu i-au raspuns. Jan Bucquoy stie, desigur, ca prin alte parti ale lumii el nu ar putea sa paradeze in felul asta provocator-revolutionar. In Moldova, sau in Bielorusia, ba chiar in Statele Unite, el nu ar putea sa decapiteze un manechin al presedintelui in piata centrala a capitalei. Motiv pentru care el si recunoaste ca e privilegiat traind in aceasta tara ploioasa si toleranta: Belgia.

La sfarsit, dupa ce am terminat inspectia chilotilor din muzeu, l-am intrebat de ce a ales data de 21 mai pentru atacul anual al palatului regal. “Pentru ca e singura zi din an in care statistic nu ploua niciodata in Belgia. Asta inseamna ca vine multa lume”, mi-a spus el cu un ranjet de copil. Si m-am gandit atunci ca daca politicienii din estul fost comunist al Europei ar avea suficient umor ca sa-si lase chilotii sa fie expusi intr-un muzeu cu certificat de autenticitate, poate ca lumea s-ar lua mai putin in serios si ar trai mai bine. Poate...
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG