Linkuri accesibilitate

Şansele aderării Moldovei la Uniunea Europeană


Masă rotundă cu G. Petrenco, I. Leancă, I. Corma
Masă rotundă cu G. Petrenco, I. Leancă, I. Corma

Iurie Leancă (PLDM), Igor Corman (PD) şi Grigore Petrenco (PCRM) îşi expun opiniile legate de calea integrării europene

Vasile Botnaru: Cînd vedeţi R. Moldova în componenţa Uniunii Europene?

Grigore Petrenco: Eu cred că nimeni nu poate face astăzi asemenea pronosticuri, deoarece chiar şi în UE nimeni nu ştie ce va fi peste 5 ani. Va intra sau nu în vigoare Tratatul de la Lisabona? Depinde deci de reformarea instituţională a UE. Au apărut şi foarte multe voci sceptice după ultimul val de aderări. Important este ca atunci cînd UE va fi gata să admită noi membri, noi să fim pregătiţi din toate punctele de vedere.

Iurie Leancă: Nimeni nu poate preciza acum data aderării Republicii Moldova. Mult mai important este însă să demarăm acest proces de integrare europeană şi să obţinem cît mai reprede posibil statutul de ţară asociată. Dacă după 29 iulie va veni la putere o guvernare responsabilă şi credibilă pe plan intern şi extern, atunci în decurs de trei ani s-ar putea schimba paradigma relaţiei Moldovei cu UE. Din acel moment, Bruxelles-ul se va uita la noi prin altă prismă, va începe masiv să investească capital politic şi economic pentru a ne ajuta să ajungem la standardele lor.

Igor Corman: De ce vrem să aderăm la UE? Pentru că vrem să atingem acelaşi nivel de viaţă care se înregistrează în UE. Cetăţenii se aşteaptă de la guvernanţi să se mişte cu viteză mult mai mare, şi aici, desigur, o guvernare eficientă pe interior este cea mai importantă premisă.

Declaţiile de mai sus au încheiat o masă rotundă găzduită de emisiunea Punct şi de la capăt din 12 iulie
XS
SM
MD
LG