Linkuri accesibilitate

„Să revenim la conlucrarea normală cu organizațiile financiare internaționale”


Serafim Urechean
Serafim Urechean

Interviu cu Serafim Urechean (AMN)

Din seria interviurilor electorale – al treilea pe lista Comisiei Electorale Centrale e Alianţa “Moldova Noastră”. Liliana Barbăroşie a stat de vorbă cu liderul formaţiunii, Serafim Urechean şi prima întrebare pe care i-a adresat-o e legată de revigorarea economiei Moldovei.

Europa Liberă: Care ar fi primele trei măsuri anticriză pe care le are în vizor formaţiunea dumneavoastră?

Serafim Urechean: În opinia noastră, este esenţial ca producătorul cel mai important pe care îl avem - ţăranul - să fie scutit de impozite pentru nu mai puţin de 5 ani. Să-i dăm o posibilitate reală de a-şi reanima gospodăria ţărănească. Alte surse de venit din păcate nu avem. Doi – având această producţie, să restabilim pieţele noastre de desfacere. Trei – să proclamăm R. Moldova drept un stat care garantează siguranţa investiţiilor străine. Un mediu sigur pentru investitori ne-ar da posibilitate să aducem în ţară, conform prognozelor noastre, cel puţin 1 miliard 500 de milioane de dolari anual. Am crea şi locuri de muncă, ca oamenii noştri care nu se mai simt bine în străinătate din cauza crizei revină acasă. Foarte important este să dăm nişte salarii decente, comparabile cu mediul pe economie, profesorilor, medicilor şi angajaţilor din cultură. Ca să se întoarcă din Italia şi alte ţări unde muncesc, poate devin şi şcolile funcţionale.

Europa Liberă: Guvernele lumii au reacţionat în mod diferit la criza economică, dar o măsură pe care au pus-o în aplicare mai toate înainte de a se gândi şi la altele a fost să-şi taie din cheltuieli…

Serafim Urechean: La noi se face totul invers. Alianţa Moldova Noastră nu vede, bunăoară, necesitatea de a înmormânta la etapa actuală un miliard de lei pentru reconstrucţia Parlamentului şi Preşedinţiei. Era necesar de conservat aceste construcţii pe un an–doi, până la vremuri mai bune. Deoarece are unde funcţiona şi Parlamentul şi Preşedintele. Dar guvernarea nici n-are de gând să reducă din cheltuieli – la o săptămână de la aprobarea statelor pentru guvern de către parlament, preşedintele îl numeşte în funcţie Roşca… Sau, în loc să economisească, guvernul garantează un credit de peste 40 de mln. de euro pentru reconstrucţia Aeroportului Internaţional Chişinău… Nu este clar, de asemenea, care este necesitatea ca preşedintele ţării să se plimbe prin ţară, unde merge la întâlniri cu alegătroii, cu elicopterul. Sau care este necesitatea ca acolo unde merge tovarăşul Voronin ca concurent electoral - spre exemplu aşa a fost la Larga, Briceni - să se adune toţi funcţionarii din acest raion, cu sute şi mii de maşini finanţate din contul statului ca să-l vadă pe marele conducător…

Europa Liberă: Pe segmentul economicului, pe cine trebuie să mizăm mai mult - pe est sau pe vest?

Serafim Urechean: Sunt ferm convins că trebuie să mizăm pe conlucrarea cu organismele financiare internaţionale – FMI şi BM – care propun nu numai credite, dar şi programe concrete de depăşire a situaţiei de criză. Este foarte important să revenim la o stare normală de conlucrare cu acest structuri.

XS
SM
MD
LG