Linkuri accesibilitate

Sofia: Boiko Borisov însărcinat cu formarea guvernului


Boiko Borisov şi Tvetan Tvetanov (GHERB)
Boiko Borisov şi Tvetan Tvetanov (GHERB)
Președintele Gheorghi Părvanov a înmănat lui Boiko Borisov, liderul partidului centrist GHERB, mandatul de formare a noului guvern. GHERB a câștigat alegerile din 5 iulie cu 40 la sută din voturi și are 116 deputați în parlamentul cu 240 de locuri. Cel de al doilea clasat, Partidul Socialist, fost comunist, are numai 40 de deputați.

Centriștii au decis să formeze un guvern monocolor, contînd pe sprijinul a trei formațiuni – Coaliția Albastră – fosta UFD, partidul „Ordine, legitate și dreptate” și „Ataca”. GHERB a renunțat la ideia de a forma o coaliție de centru-dreaptă dar nu au exlcus atragerea unor experți din celelalte trei formațiuni. Borisov are la dispoziție 7 zile pentru a prezenta componența cabinetului.

Postul cheie – ministru al finanțelor, va fi încredințat lui Simeon Diankov – expert principal al Băncii mondiale. Mîna dreaptă lui Borisov în partid, Țvetan Țvetanov, va prelua internele, Rumeana Jeleva – externele, sculptorul Vejdi Rashidov – ministerul culturii.

Centriștii au propus celor trei formațiuni partenere semnarea unui memorandum de colaborare. Ex-premierul Ivan Kostov însă a avertizat că un astfel de document nu poate garanta timp de patru ani stabilitatea executivului în condiții de criză. Ataca și OLD au promis sprijin pentru cabinetul Borisov.

Partidul etnicilor turci și-a condiționat sprijinul de desolidarizarea partidului GHERB de propunerile ultranaționaliștilor din Ataca – recunoașterea genocidului armenilor şi al bulgarilor în perioada dominației otomane.

Foștii comuniști se ocupă acum nu de problemele guvernului ci de demiterea echipei în jurul actualului lider Serghei Stanișev.
XS
SM
MD
LG