Linkuri accesibilitate

Suspendarea activităţii comisiei Ţurcanu


Vladimir Turcanu
Vladimir Turcanu

Explicaţia oficială: audierile ar fi fost interpretate drept presiuni preelectorale

Comisia oficiala care investigheaza tulburarile de pe 7 aprilie si-a intrerupt activitatea. Seful comisiei, candidatul comunist Vladimir Turcanu a explicat ca doreste sa evite in felul acesta acuzatiile de intimidare a concurentilor electorali si promite ca cercetarile vor fi reluate dupa alegerile din 29 iulie.

Cate sperante isi pun in activitatea comisiei cei care au avut de suferit in arestul politiei dupa proteste? Mai multe persoane retinute dupa 7 aprilie, sunt de parere ca doar o Comisie in care sa intre reprezentanti ai UE ar putea sa le faca dreptate in urma tratamentului la care spun ca au fost supusi in arest.

Vadim Ungureanu, tinar care dupa 7 aprilie a stat in arest 3 zile:” Am incredere. Este o putere europeana care are ca scop sa se implice in chestiile acestea pentru ca suntem la o granita, iar RM cred ca va deveni odata parte componenta a Europei. Eu cred ca vor fi trase la raspundere persoanele care se fac vinovate de moartea acestor tineri, deoarece consider ca nu este bine cineva sa moara si faptasul sa ramana nepedepsit. Si eventual baietii care am fost batuti si amenintati sa ni se faca si noua dreptate. Multi dintre noi sunt victime nevinovate, care nici n-au fost prezente in momentul cela in Piata, pur si simplu erau trecatori“.

Bogdan este un tanar care la fel a fost arestat pe 7 aprilie si spune ca daca europenii se vor implica, e gata sa faca totul pentru ca cei vinovati de abuz impotriva tinerilor sa fie pedepsiti: „Facem tot cum trebuie. Povestim tot ce a fost, ce-am vazut, tot ce-am simtit. Daca trebuie de vorbit, de povestit. Facem.”

Constantin Harstioaga e una dintre persoanele in varsta care a fost arestat dupa evenimentele post-electorale si crede ca elucidarea adevarului despre ce a urmat dupa 7 aprilie, va depinde in mare masura de rezultatul alegerilor anticipate „Daca o sa invinga partidele de opozitie eu sper ca o sa fie normal. Adica o sa fie elucidate multe lucruri. Cunoastem mai multe chestiuni. Am stat de vorba cu oameni cunoscuti din ministerul de interne, o parte din care si-au dat demisia si ei au spus ca dupa aceea ei vor fi gata sa dea mai multe marturii in privinta asta. Si atunci o sa fie elucidate aceste cazuri cu lux de amanunte”

L-am intrebat pe Vladimir Turcanu, presedintele Comisiei de Elucidare a evenimentelor post-electorale, ce rezultate au fost obtinute pana acum de catre aceasta comisie.

Vladimir Turcanu: „Toate rezultatele si concluziile pot fi facute doar dupa ce vor fi desfasurate audierile respective. Vom face audierile undeva la sfarsitul lunii august, dupa ce vor fi prezentate candidaturile din partea UE si Consiliului Europei. Eu in orice caz am fost informat ca dumnealor fac acuma referinta la faptul ca a fost cam complicat pentru dansii sa identifice aceste persoane. Mai mult, persoanele respective se afla acum in concediu. Noi suntem acum de fapt legati de aceasta situatie. Asta-i una. Si doi, evident ca in perioada campaniei electorale s-a primit decizia ca sa nu fie petrecute aceste audieri, ca sa nu fie tratate ca un fel de presiuni asupra concurentilor electorali. Dupa reluarea activitatii urmeaza sa fie desfasurate audierile – una la mana, vor fi colectate toate informatiile pe care le avem si dupa aceasta mergem la ultima etapa cum este totalizarea, formularea concluziilor si recomandarilor“.

Vladimir Turcan spune ca a primit asigurari ca dupa alegerile din 29 iulie reprezentanti ai UE si Consiliului Europei se vor implica in procesul de investigare a evenimentelor post-electorale. Comisia de elucidare a evenimentelor din 7 aprilie a fost creata la 24 aprilie la propunerea presedintelui Vladimir Voronin. Partidele de opozitie au refuzat sa-si desemneze membri in aceasta comisie fara ca din aceasta sa faca parte si reprezentanti ai Uniunii Europene.
Previous Next

XS
SM
MD
LG