Linkuri accesibilitate

Două spectacole despre tortură în pregătire la Chişinău


Spectacole documentare bazate pe interviuri cu tineri arestaţi şi maltrataţi după 7 aprilie

Obiectul spectacolului la care lucrează în prezent Mihai Fusu – tortura în Republica Moldova ca un mijloc de intimidare politică – încă nu a fost reflectat pînă acum în teatru. Dar după zilele de teroare şi groază din luna aprilie cînd sute de tineri erau arestaţi în stradă, în pizzerii, în troleibuze, în aulele universitare şi erau trecuţi prin coridorul morţii unde două coloane lungi de poliţişti îi băteau cu matracele, această temă a bulversat societatea moldovenească.

Regizorul Mihai Fusu consideră că “acum, în acest moment, cea mai gravă problemă umană şi socială este aplicarea torturii după şapte aprilie.”

Înşăşi tinerii care au fost maltrataţi în beciurile poliţiei moldoveneşti şi care i-au văzut spectacolele l-au abordat pe Mihai Fusu sugerîndu-i să facă un spectacol despre tortură:

“Ideea acestui spectacol mi-a venit după ce tinerii mi-au povestit ororile prin care au trecut şi atunci mi-am spus că aceasta e ceva foarte important. Or, teatrul nu trebuie să stea în afara celor mai importante probleme ale societăţii.”

Regizorul Mihai Fusu vrea să facă un spectacol documentar. Acesta se bazează exclusiv pe interviuri cu tineri arestaţi în acele zile de la începutul lui aprilie care au însîngerat istoria recentă a Republicii Moldova.

Totuşi, Mihai Fusu nu este singurul regizor care se adresează acestei teme. Simultan, şi Sandu Grecu lucrează la un spectacol despre cum au fost torturaţi tinerii la începutul lui aprilie, doar de aceea că au luat parte la proteste.

Astfel, noua stagiune teatrală va debuta cu două spectacole despre maltratare, hărţuire, violenţă şi înăbuşirea dreptului la libera exprimare.

Cele două spectacole nu vor epuiza, însă, subiectul torturii, consideră criticii de teatru cu care am discutat. Aceştia cred că în viitorul apropiat această temă va face carieră în dramaturgia contemporană şi va deveni centrală, cel puţin pentru cîţiva ani de acum încolo.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG