Linkuri accesibilitate

Presa trage cortina peste campania electorală


Cum luni nu apare decat Timpul, restul ziarelor de la Chisinau trage azi, se pare, cortina acestei campanii electorale.

Ocazie cu care Moldova Suverana, bunaoara, publica un apel semnat de Vladimir Voronin, in care liderul comunistilor vorbeste din nou despre niste stapani nenumiti ai opozitiei liberale, despre pericolul care ameninta statalitatea Republicii Moldova si ii indeamna pe moldoveni sa voteze PCRM ca panaceu pentru toate problemele Moldovei. Totodata, Moldova Suverana il trateaza pe Lupu de tradator si ii sugereaza sa se intoarca “cu capul plecat si rusinea pe bat” in fata lui Vladimir Voronin, care i-ar fi propus sa fie prim-ministru. Dupa care ii reproseaza ca sta “bot la bot cu Tarlev si Smirnov”. Si-l mai acuza si de hotie, prin intermediul unor scheme frauduloase, invocand in special scandalul de acum cativa ani al exporturilor Uzinei metlaurgice de la Rabnita, in care Lupu a fost implicat, dar a ramas in post si avansat chiar ulterior, spre deosebire de fostul sau sef, ministrul Economiei, Andrei Cucu, si ambasadorul de atunci al Republicii Moldova la Washington, Ceslav Ciobanu.

Solganul comunistilor – “Sa ne aparam Patria” – este etichetat de Nicolae Negru, in Jurnal de Chisinau, drept dovada a prostiei pe care mizeaza guvernarea in aceste alegeri. “Alegeri pentru prosti”, e titlul editorialului sau de azi. Mai gasti in Jurnal un articol despre acrobatiile electorale ale Postei Moldovei, din bani publici fireste, si o foarte consistenta investigatie a modului in care au fost fraudate alegerile din 5 aprilie.

Am impresia ca da. Desi, in Flux, sa zicem, directorul ziarlui, Sergiu Praporscic, cauta sa ne convinga ca nu e nici de o parte, nici de cealalta. El vrea ca moldovenii sa-i voteze pe crestin-democrati, pentru ca pe 7 aprilie, zice Praporscic, acestia nu s-ar fi aflat nici de partea celor care isi doreau sa cucerea puterea cu orice pret si nici a celor care vroiau s-o pastreze. Praporscic ii face PPCD-ului titlu de glorie din faptul ca nici unul dintre candidatii inscrisi pe lista PPCD nu apare in lista neagra a conculrentilor electorali – a celor care nu inrunesc criteriile de integritate morala a societatii civile. Dar, tot din Flux trag concluzia – dintr-un articol care apare azi – ca Iurie Rosca participa la intrunirile electorale ale PPCD nefiind degrevat din functia de vicepremier.

Iar la final, si cate ceva din in Timpul totusi. Constantin Cheianu ii probozeste pe doi fosti sefi de stat, Mircea Snegur si Petru Lucinschi, pentru lasitatea care i-a facut sa asiste in calitate de generali de parada la actiunea propagandistic-electorala convocata de Vladimir Vornin cu ocazia aniversarii a 15 ani de la adoptarea Constitiei, iar Dan Dungaciu e de parere ca fermitatea declaratiilor opozitiei ar putea insemna ca cele trei partide de extractie liberala se pregatesc inclusiv pentru... anticipatele din 2010.
XS
SM
MD
LG