Linkuri accesibilitate

Punem speranțe că vor învinge forțele democratice în aceste alegeri


Interviu cu primarul Alexandru Pavlicenco de la Ermoclia

Alexandru Pavlicenco: Atmosfera politica este destul de incordata. Se simte o presiune din partea guvernarii comuniste, care foloseste resursele administrative, cat si cele financiare. Si asta pentru a ramane cu orice pret la putere. Dar in ultimul timp au devenit mult mai active si partidele de opozitie. Alegatorii s-au mai desteptat un pic.

Europa Libera: Mai multi colegi de-ai dumneavoastră, primari din mai multe localitati, considera ca s-a reusit impartirea electoratului pe principii politice, de stanga si de dreapta, e o mare rivalitate, chiar mai mult, spun ei, e o relatie ostila, dusmanoasa intre alegatori.

Alexandru Pavlicenco: Intr-adevar, asa si este. Oamenii se urasc uneori pentru anumite principii politice si asta datorita vrajbei pe care o seamana guvernarea, reusind sa divizeze oamenii in “ai nostri” si “ai vostri”.

Europa Libera: Cum s-a reusit aceasta divizare?

Alexandru Pavlicenco: Vin in teritoriu si fac tot posibilul pentru a discredita primarii care nu reprezinta partidul de guvernamant. Asa s-a intamplat si la noi la Ermoclia. Sub pretextul ca n-as fi vrut sa semnez niste acte pentru ca satenii sa primeasca un tractor din aste care se repartizeaza Statiunilor de masini si tractoare (SMT).

Europa Libera: Si este adevarat, v-ati impotrivit sa semnati?

Alexandru Pavlicenco: N-am semnat pe motiv ca liderul din gospodarie a falsificat datele. El insista sa pun semnatura pe un document care ar fi certificat ca el ar fi arendat de la oamenii din sat 1 200 hectare de pamant. Ceea ce e minciuna, fals.

Europa Libera: Domnule Pavlicenco, sa va intreb daca protestele postelectorale au vreun impact asupra deciziei cetateanului de a participa la alegeri?

Alexandru Pavlicenco: Sigur ca da. Multe persoane de varsta medie care data trecuta ar fi votat comunistii, dupa vizionarea documentarelor isi schimba optiunea. Afland adevarul despre acele evenimente isi schimba parerea.

Europa Libera: Ati proiectat si filmele pe care le are opozitia…

Alexandru Pavlicenco: Da, chiar duminica trecuta satenii au putut viziona documentarele opozitiei. Dar si comunistii cand s-au intalnit cu alegatorii din sat au aratat filmul lor.

Europa Libera: Ziceam ca au ramas doar patru zile pana la data alegerilor. Se discuta mult in societate si subiectul ce tine de crearea aliantelor parlamentare postelectorale. De acolo, din provincie, cum credeti ce coalitii ar fi durabile si pe masura asteptarilor alegatorului.

Alexandru Pavlicenco: Speram ca dupa 29 iulie in parlament vor accede aceste trei partide de opozitie care au fost si in parlamentul ales la 5 aprilie, PL, PLDM si AMN. De aceasta data speram sa fie mai reprezentative.

Europa Libera: Si daca totusi nu acumuleaza suficiente mandate sa aleaga presedintele tarii si sa formeze noul guvern?

Alexandru Pavlicenco: Atunci ar fi bine sa faca alianta si cu PDM, condus de Marian Lupu. Desi banuim ca e un pericol ca nu cumva el sa faca jocul comunistilor. Dar mai cred ca Marian Lupu este un om destept. Si in caz ca aceste trei partide vor avea mai multe voturi decat comunistii, partidul sau va face coalitie cu aceste trei partide si isi va negocia si o functie.

Europa Libera: Care din problemele prioritare ar trebui sa se regaseasca pe agenda noului legislativ?

Alexandru Pavlicenco: Salvarea economiei, agriculturii. E un mare dezastru in agricultura. In deosebi atunci cand vorbim despre exportul productiei finite. Ar trebui de recapatat pata traditionala din Federatia Rusa, dar si de penetrat pietele din occident. La sat se impune crearea intreprinderilor de prelucrare a materiei prime.

Europa Libera
: Toate partidele inscrise in cursa electoarala promit crearea a noi locuri de munca, in eventualitatea ca cei plecati la munca in strainatate sa se intoarca acasa. In mediul rural, exista oportunitati pentru a deschide noi locuri de munca, la sat rata somajului e mare?

Alexandru Pavlicenco: Da, exista oportunitati si in mediul rural. Numai ca pana acuma controalele exagerate taie din pofta intreprinzatorilor de a activa la sat. Guvernarea stranguleaza afacerile din localitatile satesti. Eu sint primar de 6 ani. Si anumiti tineri din sat s-au aratat entuziasmati sa practice mici afaceri. Dar e foarte greu. Ei au investit sume de bani. Dar climatul sanatos pentru practicarea afacerilor lipseste. Iata de ce punem sperante ca vor invinge fortele democratice in aceste alegeri.
XS
SM
MD
LG