Linkuri accesibilitate

Ulla şi limuzina ei (sic) de lux


Corupţie la nivelul clasei politice germane

„Sixt e prezent şi la Alicante!“ Această formulă publicitară este de dată recentă. Mai precis de luni cînd a fost lansată de firma germană „Sixt“ care închirează maşini în Germania şi în străinătate. Faptul că se face o trimitere la oraşul spaniol Alicante, unde firma „Six“ are o filială, are de-a face cu un scandal în care este amestecat ministrul german al sănătăţii, social-democrata Ulla Schmidt.

Scandalul a depăşit cu mult schema unor relatări publicistice de vară, cînd jurnaliştii încearcă să depăşească acalmia de vacanţă cu ştiri trase de păr sau poveşti legate de monstrul din Loch Ness care tocmai în sezonul estival îşi arată colţii.

Ulla Schmidt s-a gîndit să îmbine o deplasare de serviciu în Spania cu plăcerile unei vacanţe. În loc să se ducă în Spania ca toată lumea, cu avionul, cu trenul sau cu maşina particulară, Schmidt s-a gîndit că e mai comod să parcurgă cei 5000 de km, dus-întors, cu maşina de serviciu. Un Mercedes blindat, condus de un şofer, angajat al guvernului federal. A justificat folosirea Mercedesului de serviciu prin faptul că avea în Spania şi o întîlnire oficială cu un politician. Totodată, ea s-a gîndit dacă tot e în Spania să se deplaseze şi la Alicante, unde are o casă de vacanţă, pentru a-şi petreacă acolo week-end-ul. Şoferul-însoţitor a fost şi el cazat într-un hotel, a primit diurna oficială şi s-a bucurat, probabil, că petrece pe banii contribuabilului cîteva zile însorite în Spania.

Dacă nu s-ar fi întîmplat ceva neprevăzut cu siguranţă că nu s-ar fi aflat niciodată nimic despre această deplasare a ministrului. Din nefericire, Mercedes-ul ministerului a dispărut fără urmă. Se crede că a fost furat de o bandă de hoţi care s-a specializat pe limuzine de lux.

Asociaţia contribuabililor germani a calculat pagubele produse în urma furtului şi a folosirii şoferului la peste 105 000 de euro. Aceeaşi Asociaţie a mai afirmat că Ulla Schmidt a încălcat toate reglementările privind folosirea maşinilor oficiale puse la dispoziţia demnitarilor. Totodată s-a mai afirmat că dacă ar fi folosit o maşină a ambasadei pentru a se deplasa la întîlnirea cu politicianul spaniol costurile ar fi fost minimale.

Cazul Ulla Schmidt, care urmează să fie anchetat acum şi de comisia parlamentului care se ocupă de cheltuielile bugetare, aruncă o lumină semnificativă asupra uşurinţei cu care unii politicieni risipesc banii contribuabilului. Pentru jurnaliştii în căutarea unor teme estivale, Ulla Schmidt a devenit înlocuitorul monstrului din Loch Ness, iar pentru textierii unor sloganuri publicitare un obiect de inspiraţie.
XS
SM
MD
LG