Linkuri accesibilitate

Pînă la miezul zilei au votat 30% din alegători


Informațiile transmise de CEC indică o rată a participării crescută în nordul Moldovei

Pentru prima dată, alegerile au loc în zi de lucru, care este declarată zi de odihnă in Republica Moldova. Pentru dreptul de a fi reprezentate în legislativul cu 101 deputati se luptă 8 partide: Partidul Comuniştilor, Partidul Popular Creştin Democrat, Alianţa „Moldova Noastră”, Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat, Partidul Social Democrat şi Partidul Ecologist „Alianţa Verde”. Rata de participare la urnele de vot este de 11 % la suta. Suntem in legatura directa cu Valeriu Cater, care e la CEC. Cum voteza moldovenii, unde e prezenta activa si unde e absenteism?

Conform datelor CEC valabile pentru ora 13 40, pînă la aceasta ora au votat 30 la suta dintre cetăţenii republicii Moldova. Cea mai inalta rata de prezenţă se înregistrează în cîteva raioane din Nord, la Basarabeasca şi Dorduşeni, de exemplu, unde au votat peste 40 la sută din cei domiciliaţi în aceste raioane. Cei mai puţini s-au prezentat la urne în Străşeni, doar 25,9%, iar la Chişinău se înregistrează o rată medie de participare de 27, 3%.

Potrivit datelor pe care le avem la această oră, valabile pentru ora 10, e adevarat, înstrăinătate au votat 1655 de moldoveni. Pe data de 5 aprile în străinătate au votat 17.000 de cetăţeni ai republicii Moldova. Cea mai mare problemă pină acum s-a înregistrat la Corjova, acolo unde secţia de vot a fot blocata de fortele militare transnistrene. Locuitorii acestei localităţi vor putea vota la Cocieri si Ustia, secţii care vor ramine deschise pînă la ora 23, după cum a anunţat CEC. Au existat anumite neregularităţi, dupa cum au constatat unii observatori si chiar unii reprezentanti ai partidelor de pe linga Comisia Electorala Centrală. Astfel in satul Zaini din raionul Căuşeni, la deschiderea secţiei de votare, preşedintele biroului electoral ar fi refuzat să demonstreze observatorilor conţinutul urnei de vot, iar la insistenţele acestora, cînd urma a fost verificată în ea au fost găsite 10 buletine de vot pe care a fost aplicată ştampila "votat" in dreptul unuia dintre candidati.
XS
SM
MD
LG