Linkuri accesibilitate

Votul în străinătate


"Am fi votat pentru o tara libera, sa putem sa ne intoarcem mai usor in Moldova"

Scrutinul din strainatate se desfasoara mai anevoios, pentru ca e o zi lucratoare si pentru ca in mai multe tari unde se afla moldoveni la munca nu sunt sectii de votare. Ghenadie Platanda, fost politist, acum e un prosper om de afaceri in Spania. “Eu ma aflu in nordul Spaniei. Pentru a ajunge la Paris, ar trebui sa parcurg 1 400 de km, iar pentru a ma deplasa la Lisabona , ar trebui sa fac vreo 900 de km. Am adresat mai multe reprosuri autoritatilor inca inainte de 5 aprilie, dar in zadar. Am fi votat pentru o tara libera, sa putem sa ne intoarcem mai usor in Moldova, pentru a ne putea vedea parintii, pentru ca e greu accesul pentru moldoveni in spatiul european. As fi votat pentru un stat democrat si nu pentu cel cu regim dictatorial”.

Si moldovenii aflati la lucru in Irlanda s-au confruntat cu probleme ajungand la urnele de vot tocmai in Londra, acolo unde se afla cea mai apropiata sectie de votare, in incinta ambasadei Moldovei in Regatul Unit al marii Britanii. Sergiu Drumascu a ales sa zboare cu avionul in capitala Angliei. “700 de km in zbor cu avionul. Dar am insistat sa ajung la Londra ca sa pot vota. Efortul financiar ar costa vreo 3 mii de lei. Am vrut sa particip la scrutin pentru ca imi pasa de cele ce se intampla in Republica Moldova. Dar am o mare temere, ca nu cumva si aceste alegeri sa fie fraudate, am mari dubii.”

De la Torino spre Bologna a mers in aceasta zi sa voteze si familia Raisei Morari. “ Sigur ca am fost la alegeri, la sectia de vot din Bologna. Suntem deja in drum spre Torino. Am facut 800 de km dus-intors. Am mers intreaga familie si am mai luat cu noi si o prietena. Asteptam un rezultat bun si sa nu dea Domnul sa se mai spuna minciuni ca si dupa alegerile din 5 aprilie, cand cica in Italia ar fi votat cei mai multi moldoveni pentru comunisti. Si pentru ca alegerile sunt intr-o zi de miercuri, a fost un mare obstacol pentru multi dintre noi sa ajunga la urnele de vot. Nu au putut obtine ore libere pentru a putea merge la vot. Asteptam careva schimbari, ca deja am obosit, vrem un viitor mai bun pentru copii nostri, ca nu cumva sa aiba si ei soarta noastra, sa poata castiga un ban doar in strainatate. “

Patronul ceh i-a permis unei moldovence sa-si ia cateva ore libere pentru a putea sa-si exercite dreptul la vot. “„A trebuit să-mi revăd programul de lucru, să-mi iau ore libere. „Ne-a incomodat puţin. Dar ca să facem o alegere normală pentru copiii noştri trebuie să lăsăm totul deoparte şi să venim la vot. N-ar trebui să fie indiferenţi nici cei de-acasă. Fiindcă si noua aici, peste hotare nu ne pică nimic din cer. Tot muncim din zori si până-n noapte”.

Sectiile de votare din strainatata își închid portile la ora 21,00. Din aceasta cauza vor fi mari decalaje intre orele de deschidere a sectiilor de votare. Potrivit fusului orar ultimele birouri de vot au fost deschise cu putin timp in urma in Statele Unite.
XS
SM
MD
LG