Linkuri accesibilitate

Coaliţia 2009: anticipatele s-au desfăşurat incorect şi într-o atmosferă parţial liberă


Mai multe şi mai grave încălcări decît la scrutinul din aprilie

Coaliţia 2009 consideră că alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie au fost incorecte şi parţial libere, luând în considerare în special situaţia alegătorilor din Transnistria şi a celor aflaţi peste hotare, dar şi a studenţilor. Potrivit Coaliţiei 2009, în campania electorală au fost înregistrate zeci de cazuri grave de intimidare a concurenţilor electorali şi nu a fost asigurat un climat de campanie nemarcat de violente.

Secretarul Coaliţiei 2009, Nicolae Panfil a calificat campania electorală pentru scrutinul din 29 iulie ca fiind una agresivă, cu diverse încălcări, astfel încât situaţia a degenerat chiar în comparaţie cu atmosfera alegerilor din 5 aprilie: "Alegeri incorecte şi parţial libere dacă vă amintiţi şi la 5 aprilie am declarat acelaşi lucru dar de această dată este o poziţie mult mai mărinimoasă în raport cu încălcările care au avut loc cu siguranţă mai multe, mai serioase".

Potrivit Coaliţiei 2009, listele electorale nu au fost întocmite corect, iar accesul la informaţiile privind listele a fost limitat. În consecinţă, în ziua alegerilor au fost înregistrate multiple cazuri de includere a persoanelor necunoscute în locuinţele alegătorilor, cazuri de votare frauduloasă în locul altor persoane, cazuri de înscriere multiplă a unor alegători în listele electorale, uneori chiar cu date diferite ale buletinului de identitate.

Directorul executiv al Asociaţiei Presei Indepedente, Petru Macovei vorbeşte despre două aspecte ale campaniei, care ar fi, în opinia sa, foarte grave - utilizarea resurselor administrative şi manipularea prin intermediul mass-media a opiniei publice. Tototdată, spune Petru Macovei, atât Comisia Electorală Centrală cât şi Consiliul Coordonator al Audiovizualui de cele mai deseori nu întrepind măsuri de redresare atunci când sunt sesizate. De fiecare dată când membrii Coaliţiei 2009 au lansat rapoarte iar aceste rapoarte au conţinut anumite nereguli, membrii Colaiţiei au făcut recomandări pentru autorităţile electorale, pentru autorităţile publice locale şi centrale pentru a evita aceste încălcări. Pe segmentul mass-media, de cele mai deseori CEC şi CCA nu au întreprins măsurile care se impuneau.

Directorul intermar al Centrului Independent de Jurnalism, Nadine Gogu susţine că populaţia a fost neinformată cât ţine de partidele politice şi asta pentru că mai multe posturi de televiziune au transmis trunchiat mesajele politice ale concurenţilor electorali: "Alegătorii nu s-au putut informa pe deplin de la posturile de televiziune, astfel în ziua alegerilor când au mers la vot să cunoască informaţii despre strategiile electorale, platformele electorale ale concurenţilor şi să voteze informat, în cunoştinţă de cauză".

Concluziile Coaliţiei 2009 vor fi prezentate autorităţilor centrale şi acestea ar trebui, potrivit observatorilor naţionali, să decidă dacă rapoartele coaliţiei sunt în măsură să influenţeze în vreun fel validarea scrutinului din 29 iulie.
XS
SM
MD
LG