Linkuri accesibilitate

Şeful statului român salută "succesul opoziţiei democratice din Moldova"


Preşedintele Traian Băsescu
Preşedintele Traian Băsescu
"Se poate observa un singur lucru: comunistii lui Voronin au pierdut 12 mandate”. Aceasta descriere a fost facuta astazi de presedintele Romaniei, care a savurat la postul public de radio victoria opozitiei din Republica Moldova. Traian Basescu a trecut explicit in barca partidelor democratice de dincolo de Prut, dupa inabusirea violenta a revoltei din aprilie. Nici pina atunci presedintele Traian Basescu nu era un suporter al omologului sau Vladimir Voronin, desi pina in 2006 cei doi au afisat o relatie bilaterala calda.

Chiar inainte de primirea Romaniei in Uniunea Europeana, cei doi sefi de stat au inghetat brusc relatiile, de aceea acum Traian Basescu jubileaza numind rezultatul alegerilor din Republica Moldova, “un succes al opozitiei democratice”. In schimb Vladimir Voronin face “propaganda bolsevica” din punctul de vedere al presedintelui roman, care a explicat in acest fel discursul alunescos al omologului sau de la Chisinau. Voronin face propaganda bolsevica fiindca il acuza pe Basescu de “agresivitate”. Traian Basescu a mai spus astazi fara sa dea mai multe amanunte ca Voronin "nu poate spera" la sprijnul lui de această data.

Ministrul roman de externe a evitat sa implice tara in declaratii politice rezumindu-se doar sa noteze ca scrutinul de dincolo de Prut “pare in regula”. Ministerul roman de Externe a avut opt reprezentanti in comisiile de evaluare a alegerlor, dar inca nu au fost date publicitatii concluziile acestora. Seful diplomatiei romane, Cristian Diaconescu a tinut sa scoata din nou in evidenta rezistenta Romaniei la multiplele provocari ale Chsinaului. “Ar fi fost anormal si imatur ca Romania sa raspunda intr-o zona retorica, ce chiar nu ducea nicaieri” a precizat ministrul de externe.

Partidul National Liberal spera, intr-un comunicat, ca, in urma alegerilor parlamentare de ieri, Republica Moldova va opta “pentru un program reformist si explicit pro-european” care va intari procesele democratice si va respecta drepturile si libertatile cetatenesti. Liberalii mai spera ca viitoarea conducere a Republicii Moldova sa fie deschisa parteneriatului cu România.

Deputatul PD-L de Iasi, Petru Movila, care in aceste zile s-a aflat la Chisinau în calitate de observator OSCE, se astepta in schimb la un rezultat mai slab al comunistilor moldoveni.

Europarlamentarul socialist, Adrian Severin ii indeamna insa pe politicienii din Basarabia la o guvernare consensuala sustinuta de o larga coalitie democrata.
XS
SM
MD
LG