Linkuri accesibilitate

Ultima zi de înscriere la universităţi


Corespondentul Europei Libere s-a interesat printre candidaţi ce îi determină să facă studii superioare

Astăzi a fost ultima zi in care studentii pot depune actele la universităţi. Pe Valentin l-am intalnit la Universitatea Libera Internationala, el studia panoul cu lista de facultati si parea a fi cam indecis. L-am intrebat de ce a lasat pentru ultima zi depunerea dosarului: „Am venit să vad cum e. Azi cred că o sa depun, dar mai caut. Sa vad ce propun, ce trebuinţe sunt, si voi clarifica. Am vrut sa merg si la medicină si tot m-am razgandit, apoi am vrut sa merg si la academia de politie si tot n-am putut sa merg. Probleme. Am sa incerc pe aici azi poate ceva voi clarifica.”

Valentin, ca şi majoritatea viitorilor studenţi, speră că facultatea ii va asigura un viitor mai bun: „Vreau sa-mi continui studiile, sa am un viitor oarecare, nu sa stau. Am terminat 12 clase nu ca sa stau acasa si sa nu fac nimica, sa pot sa am un loc de muncă, o poziţie socială cat mai buna, sa ma ridic putin mai sus, am vrut intotdeauna sa merg mai departe”

O altă candidata care s-a decis in ultima zi se numeste Larisa: „Nu am avut timp mai inainte, m-am mai gandit, am stat la dubii care facutate sa aleg. Viata de student pentru mine contează mai mult decat studiile pentru ca dupa cum stim la noi in Moldova studiile nu sunt atat de valorificate pentru ca foarte multi oameni invata, dar apoi merg peste hotare sau stau acasa sau pur si simplu lucrează nu pe specialitate.”

Larisa a ales sa invete jurnalismul: „Dupa ce am terminat clasa a 9 acasa in sat, m-am gandit ca chiar vreau sa merg la facultate. Pur si simplu am vrut sa invaţ, nu stiu. Vreau sa fac jurnalism. Sper sa reusesc. Imi place sa vorbesc mult, sa discut.”

Am fost curios sa ii vad astazi si pe tinerii care vor sa faca studii la Academia de Arte, din motive lesne de inteles. Cei mai multi din oamenii de arta se descurca tot mai greu, oricit de populari ar fi. De acest lucru se arata constient si Tudor care nu parea a fi foarte motivat sa se lase in grija muzelor: „Trebuieşte oricum o profesie oarecare. E necesar in ziua de azi sa ai o profesie. Chestia-i ca in ziua de azi e foarte greu sa alegi profesia pentru ca in mare parte nu prea e mare potential. E foarte greu de gasit si de lucrat dupa profesie, si iata de ce stam mai mult pe indoiala. Macar aşa, macar ceva.”

„Cu arta in ziua de azi e foarte greu a te ocupa. Arta nu iti ofera valori materiale dar iti ofera valori spirituale. Aşa e cu arta, nu esti bogat, dar in schimb obţii alte valori inalte.Cu arta se ocupa doar oamenii care-s daţi de la Dumnezeu, care mai mult dau de la ei decat primesc.”

La sfârşitul zilei am ajuns si la universitatea de stat. Ana, una din fetele care faceau coada la comisia de admitere, mi-a spus ca deja a terminat o facultate de psihologie, dar indemnata de colege s-a gandit să mai inveţe si filozofie.

La fel ca in anii trecuti, candidatii care au depus dosarele la facultati, nu vor sustine examene, ci vor fi alesi in functie de media de la liceu si cea de la bacalaureat. Dupa care vine totusi incă un examen – cel al supravietuirii financiare.
Previous Next

XS
SM
MD
LG