Linkuri accesibilitate

Democrația are un preț și prețul trebuie plătit


Opinia lui Victor Josu, redactor șef adjunct la „Moldavskie vedomosti”

Recent, PCRM a dat publicităţii o declaraţie în care afirmă că este deschis unui dialog cu oponenţii politici dar şi pregătit să intre intr-o opoziţie „responsabilă”. Si asta dupa ce Vladimir Voronin ar fi suferit mai multe esecuri, in opinia lui Victor Josu, redactor sef adjunct al ziarului “Moldavskie vedomosti”.

Victor Josu: Pe parcursul ultimelor luni Voronin a suferit mai multe esecuri. Chiar si evenimentele din 7 aprilie pot fi considerate un insuces personal al lui Voronin, dar să amintim si imposibilitatea gasirii unui vot in fostul legislativ pentru alegerea viitorului presedinte de tara si, in sfarsit, rezultatele scrutinului din 29 iulie, cand PCRM a acumulat mai putine voturi, de asemenea pot fi calificate ca o infrangere a lui Voronin. Sunt esecurile politicii promovate de Voronin.

Europa Libera: Domnule Josu, am retinut declaratia precum ca partidul comuniştilor este pregătit pentru un dialog cu oponenţii săi, dar ar putea să se afle si în opoziţie responsabilă, in cazul in care in parlament se va crea o coalitie liberala. Ce evolutii sunt mai previzibile?

Victor Josu: Pe mine mai putin ma intereseaza comportamentul partidului comunistilor. Consider ca exista probabilitate destul de mare ca totusi se va crea o coalitie din cele patru fractiuni parlamentare necomuniste, PL, PLDM, PDM si AMN. Cu aceasta majoritate de 53 de mandate sun sanse reale. Se mai presupune ca Marian Lupu ar putea sa mai caute si sa gaseasca cel putin 8 voturi pentru a putea fi ales presedintele tarii, care va propune candidatura premierului, adica sa mearga conform scenariului desemnarii garniturii guvernamentale. Dar, chiar si in cazul in care, sa zicem in luna august si poate in septembrie nu se vor gasi aceste 8 mandate ca sa fie ales presedintele, eu consider ca aceasta coalitie liberal - democrata care se va constitui are toate sansele sa continuie ofensiva.

Europa Libera: E prea tare spus un atac, ce ar insemna aceasta ofensiva?

Victor Josu: Majoritatea parlamentara, conform constitutiei si regulamenttului are tot dreptul sa inceapa remanierea de cadre in mai multe institutii ale statului, fara ca la aceste remanieri sa participle presedintele in exercitiu sau premierul in exercitiu, ambii fiind adeptii comunistilor.

Europa Libera: Lasati sa se inteleaga ca ceea ce trebuie sa faca majoritatea parlamentara nu tine neaparat de partajarea functiilor in stat.

Victor Josu: Atata timp cat nu exista certitudinea ca au gasit cele opt mandate, necesare pentru alegerea sefului statului, n-are rost sa partajezi functiile. Dar se poate de purces la alte numiri de fuctii, cum ar fi la Procuratura, Curtea de conturi, Comisia electorala centrala, Consiliul coordonator al audiovizualului, Teleradio-Moldova, mai sunt si alte structuri. Si cu asta ar putea incepe noua coalitie parlamentara, liderii carora deocamdata doar discuta, dar se stie ca negocierile nu sunt atat de usoare. Dar cine a spus ca politica e un lucru usor? Mai ales in situatia cand nu exista monopol?

Europa Libera: Dar exista democratie…

Victor Josu: Evident, dar democratia are un pret si pretul trebuie platit.
XS
SM
MD
LG