Linkuri accesibilitate

Lovitură liberă


Liga Campionilor: Poli Timişoara, Celtic Glasgow şi Sheriff Tiraspol în turul următor

Cea mai mare surpiză a calificărilor în Liga Campionilor s-a produs la Timişoara. Poli a eliminat Şahtior Doneţk, deţinătoarea ultimei ediţii a Cupei UEFA. Poli a făcut un meci defensiv, normal în condiţiile în care, după 2-2 în prima manşă, Şahtior era obligată să înscrie. Într-adevăr, Şahtior a atacat în cea mai mare parte a meciului dar făcut-o destul de previzibil. Poli a aglomerat propria jumătate şi a contra-atacat de 2-3 ori.

În rest, meciul s-a consumat în uzură şi marcaj. Poli putea înscrie, la două acţiuni personale ale lui Gigel Bucur. Însă Bucur a făcut din acţiunile personale, două faze de joc prea personale, s-a închis în unghiuri moarte şi a pus capăt ocaziilor pe care tot el le crease. Exact ca în prima manşă, jucată la Doneţk, Şahtior a fost prinicpala problemă pentru Şahtior. Echipa lui Lucescu a insistat, fără idei şi soluţii clare de joc. După aproximativ o oră de joc, era destul de limpede că Şahtior s-a blocat şi nu poate înscrie. Ioan Ovidiu Sabău, antrenorul timişorenilor a cîştigat, tactic, meciul cu Mircea Lucescu, adică a obţinut calificarea. Nu mai mult. Poli nu pare să aibă lotul şi resursele necesare pentru un fotbal de creaţie şi se va lovi, aprope sigur, de mari probleme în faţa adversarului din turul următor.

De fapt, şi Şahtior şi Poli au arătat ca două echipe sub nivelul grupelor Ligii Campionilor. Turul următor poate aduce adversari ca Atletico Madrid sau Lyon, cu care Poli se poate bate şi zbate, fără să învingă. Meciul de la Timişoara redeschide discuţia asupra succesului lui Şahtior în Cupa UEFA. Atunci, destui comentatori s-au declarat prea puţin impresionaţi şi au observat că arbitrajul favorabil a contat prea mult în victoria din finala jucată împotriva lui Werder Bremen. Aceste observaţii au fost aproape în întregime confirmate de eşecul de la Timişoara.

Un meci interesant şi, din nou, o surpriză, la Moscova, unde Dinamo pornea clar favorită, după ce cîştigase, cu 1-0, turul, jucat la Glasgow, cu Celtic. Returul de la Moscova a fost controlat matematic de Celtic. Scoţienii au arătat cum se joacă la victorie, în deplasare. Celtic a transformat fiecare situaţie defensivă, într-un contraatac potenţial şi a înscris în momente cheie, la capete de repriză. După 0-1 în minutul 44, a venit 0-2 în minutul 90. Deşi cîştigase prima manşă, Dinamo Moscova n-a fost nici o clipă aproape de calificare.

Tot o victorie şocantă şi tot un meci jucat în ultimele secunde, la Praga, unde Sheriff Tiraspol n-a abandonat nici o clipă. Slavia a deschis scorul şi meciul părea că merge spre o calificare la limită a cehilor. În ultimele secunde ale celui de-al treilea minut de prelungiri,Nadson a găsit un culoar şi a egalat. Nu mai era timp de nimic altceva şi Sheriff Tiraspol a reuşit cea mai mare performanţă din istoria clubului.
XS
SM
MD
LG