Linkuri accesibilitate

"Tigrii" baltici


Un miracol economic care se dovedeşte un balon de săpun

Un timp, incepand din 2004 incoace, de la aderarea tarilor baltice la Uniunea Europeana, s-a putut crede ca aceste tari – Lituania, Letonia si Estonia - erau echivalentul european al tigrilor economici asiatici, Coreea de Sud, Hong Kong sau Singapore. Naivitatea economistilor locali ar putea explica multe lucruri... asta nu explica insa cum de atat de multi economisti occidentali au crezut, sau au pretins ca cred, in miracolul economic baltic.

Majoritatea economistilor au confundat, in cazul acestor trei mici tari, efortul de recuperare a intarzierii economice fata de occident cu o autentica crestere economica miraculoasa. Asa se explica de ce intoarcerea la realitate a fost atat de dura. Tot asa, a fost neglijata influenta financiara a Rusiei... si nu e vorba de o influenta politica... pur si simplu, pentru a lua numai cazul Letoniei, atunci cand criza a lovit frontal sistemul bancar leton, ceea ce a impins un mare numar de firme rusesti sa caute sa-si scoata banii din banci, sistemul bancar leton nu a rezistat si s-a prabusit, bancile trebuind nationalizate de urgenta.

Trebuie spus insa, pentru a ramane la acest caz, ca politicienii letoni nu au fost deloc la inaltimea crizei, unul propunand ca Letonia sa fie anexata de Suedia, iar un altul exprimandu-si speranta ca tara ar putea fi rascumparata de miliardarul rus Roman Abramovici!... Lituania, la randul ei, a trebuit sa recurga la masuri demagogice, precum reducerea salariului presedintelui tarii cu 15%, coborandu-l pana la echivalentul a 6700 de euro pe luna, ca si cum o asemenea reducere ar avea o cat de mica influenta asupra crizei globale care a atins tara.

Problema falimentului tarilor baltice, trei tari care impreuna abia daca au 6 milioane de locuitori, a capatat insa o dimensiune europeana in momentul in care s-a anuntat ca bancile suedeze, altfel zis bancile din tara care detine actualmente presedintia Uniunii Europene, acordasera imprumuturi, in tarile baltice, de peste 70 de miliarde de euro. Moneda supraevaluata a acestor tari s-a prabusit, iar bancile suedeze, dar si germane si din alte parti, au ramas cu enorme datorii toxice greu de recuperat.

Pentru baltici, concluzia a fost ca bancherii occidentali administreaza economia la fel de rau ca si functionarii sovietici. Pentru ceilalti cetateni ai Uniunii Europene, insa, concluzia e ca esticii trebuie luati in seama, pentru ca, precum in cazul unui vapor de croaziera, daca apare o gaura intr-o parte, ea trebuie luata in seama, pentru ca daca nu, atunci se scufunda tot vaporul, chiar daca gaura a aparut acolo unde sunt pasagerii de clasa a treia.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG