Linkuri accesibilitate

"Normalitatea" instalată pe strada Putin de la Groznîi


Strada Putin în Groznîi
Strada Putin în Groznîi

Între o dramatică reconstrucţie şi încălcarea drepturilor omului

Pe strada Putin, cea mai importanta strada din Groznii trec masini scumpe si multe cafenele au nume frantuzesti si italiene. Poti sa vezi pina catre seara cupluri tinere, mame cu copii mincind inghetata sau pur si simplu simtindu-e bine. Corespondentul nostru Gregory Feifer a avut chiar, pentru citeva minute senzatia unui oras.. normal. Asya Tastamirova ii intareste convingerea: „Dupa serviciu vin in astfel de locuri si stau de vorba cu prietenii, inainte nici nu imi puteam imagina asa ceva...”

Si, datorita cui a avut loc aceasta schimbare ? Toata lumea are numai un nume pe buze, rostit de Boris Muzakaiev: „Ramzan Kadyrov este unul dintre oamenii cei mai onorabili din Rusia. El a facut ordine aici si controleaza situatia 100 la suta.” Poate chiar... mie in suta... daca este sa privesi panourile imense cu chipul lui pe care le gasesti peste tot. Si Asya Tastamyrova, privind uriasele tablouri, tine sa precizeze: „Cei carora nu le este frica sunt doar cei ce nu stiu nimic sau care stau numai in casa. Ne e frica pentru cei pe care ii iubim, pentru viata noastra, pentru fiecare. Aici domneste teama...”

Masini capcana care explodeaza, impuscaturi, toate s-au intentit de cind a fost anuntata incheierea operatiunilor militare din Cecenia. Dar cine apasa acum pe tragaci nu mai sunt soldatii rusi si nici militantii separatisti ci autoritatile cecene. Toata lumea crede ca ele sunt in spatele rapirilor, omorurilor, raziilor prin casele rudelor militantilor separatisti si tilhariilor. „Nimeni nu vrea sa vorbeasca cu voce tare despre politica aici. E ca pe vremea lui Stalin” - i-a spus corespondentului nostru un tinar care nu a vrut nici sa-si dea numele si nici sa se lase imprimat sau fotografiat.

Este oare aceasta normalitatea ?! Este „normalitatea” regimului lui Ramzan Kadyrov, care l-a primit pe corespondentul nostru, impreuna cu alti 2 jurnalisti de la serviciul rusesc al postului nostru de radio si le-a acordat un interviu. Locuieste intr-o casa cu statui aurite, are o colectie de masini extrem de scumpe si de jur impreur misunau bodygarzii inarmati pina in dinti. Kadyrov i-a primit pe jurnalisti in sala sa de billiard.

Era imbracat intr-un costum Armani - si, cum altfel ? -, in slapi. Ii pasa numai de poporul cecen, ii spune el corespondentului nostru printre loviturile de tac. „Mi-as da viata pentru el” si, daca ii privim biografia, putem chiar sa il credem. Ramzan Kadyrov a fost un rebel anti-Kremlin in tinerete, a luptat in primul razboi impotriva Rusiei si a lui Boris Ieltin: „Poporul cecen era impotriva Rusiei pentru ca trimisese tancurile impotriva noastra. Ca si cum am fi fost nemtii fascisti. Rusia ne-a fortat sa ne ridicam impotriva ei.”

Ramzan, in virsta de 17 ani era seful garzilor de corp ale tatalui sau, imamul Akhman Kadyrov, un lider separatist care, in al doilea razboi ruso-cecen a trecut de partea rusilor: „E bine ca Rusia nu a lasat Cecenia sa fie independenta, daca am fi avut independenta ar fi fost sfirsitul pentru poporul nostru. Am fi murit cu totii”, spune presedintele de la Groznii, Ramzan Kadyrov al carui idol este actualul premier al Rusiei, Vladimir Putin, cel care era presedinte cind tatal lui Ramzan a fost asasinat in 2004.
Militanți penru drepturile omului la Moscova cu portretul Nataliei Estemirova
Trei crime din Cecenia au cutremurat in ultimul timp lumea occidentala – o influenta militanta pentru drepturile omului Natalia Estemirova si un cuplu care avea o organizatie caritabila pentru copii. Cei trei oameni au fost impuscati si multa lume da vina pe presedintele pro-moscovit al Ceceniei.

Unii ceceni spun ca autoritatea lui Kadyrov ar fi atit de mare incit Cecenia ar fi guvernata independent de ce spune Moscova. E adevarat, spun altii, Kadyrov este extrem de bogat, dar nu a reusit sa obtina dreptul de a utiliza cum vrea resursele de petrol ale regiunii. Multi cred insa ca marea sa bogatie provine si din industria petroliera semi-legala a Ceceniei.

Jurnalista Kheda Saratova vrea sa organizeze un mars la Groznii in memoria Nataliei Estemirova. Nu va fi simplu, in conditiile in care organizatia Memorial si a inchis sediul din Cecenia. Dar Saratova il crede pe Kadyrov ca vrea sa faca ceva pentru ceceni: „Oamenii astia ( din jurul lui Kadirov) ar fi in stare sa omoare, sa rapeasca, sa violeze, sa faca orice numai ca sa il impresioneze pe Ramzan. Asa ca, atunci cind el spune ca vrea sa faca viata cecenilor mai usoara, eu il cred.”

Si intr-adevar, daca il susti pe cel care a adus ordine in regiune pare sa fie singura cale de a supravietui in Cecenia. Si toate cladirile noi și impresionante din Groznii nu vor putea sa ascunda sentimentul de sinistru ce domina Cecenia lui Ramzan Kadyrov, relateaza corespondentul nostru, Gregory Feifer.

Groznîi: Carnet de reporter
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
Previous Next

XS
SM
MD
LG