Linkuri accesibilitate

In Guvern vrem oameni capabili să ne conducă, cinstiţi


Istoria e una pentru toţi: un singur teritoriu – Moldova şi guvernanţii de la Chişinău ar trebui să unească cele două maluri ale Nistrului.”

Părintele Veaceslav din satul Negureni, raionul Teleneşti, spune că şi-a asumat benevol rolul de agent electoral, în ambele campanii, încercînd să convingă enoriaşii din parohie să nu rateze ocazia de a alege o guvernare pe placul lor: ”am spus să aleagă corect. Nu am zis să aleagă pe cutare sau cutare, dar am zis în biserică părerea mea că niciun comunist nu poate să fie creştin. În biletele lor de partid tot îl poartă pe Lenin care a închis bisericile şi a făcut toate relele şi tu să îl cinsteşti, să îi porţi cinste?! Un creştin normal, logic nu poate. Ei se consideră creştini dar aceşti oameni deamu nu sunt sănătoşi. La noi în raion niciun preot nu a fost pentru comunişti. De cînd sunt, eu nu am votat comuniştii.”

Despre aptitudinile guvernanţilor am vorbit şi cu Elena, locuitoare a Donduşenilor. Ea ajunge la concluzia că politicile ineficiente ale cabinetului de miniştri au determinat-o să stea la tarabă făcînd comerţ în loc să aibă o slujbă pe potriva studiilor sale economice: ”Noi vrem să vină în Guvern oameni capabili să ne conducă, să fie cinstiţi, să fie pentru popor, să nu-şi apere numai scaunele şi buzunarele lor, că dacă nouă ni se lămurea ce înseamnă bunăoară programul Pămînt, azi poate nu ajungeam cu sapa şi cu hîrleţul.”

Soţii Oxana şi Andrei din Tiraspol, vorbitori de limbă rusă, sunt de părere că guvernarea ar trebui să fie incredinţată unor persoane capabile să rezolve conflictul transnistrean. Oxana spune: ”istoria e una pentru toţi: un singur teritoriu – Moldova şi guvernanţii de la Chişinău ar trebui să unească cele două maluri ale Nistrului.” Iar Andrei adaugă: ”ne-am născut în Moldova şi am vrea ca Transnistria să rămînă cu Moldova. Ar fi bine ca Executivul moldovean să îmbunătăţească relaţiile cu Rusia, că de acolo primim gazele naturale dar şi cu Europa, că acolo sînt standarde normale de trai.”

I-am întrebat si pe oameni întîlniţi pe străzile capitalei, pe cine ar vedea în fruntea Guvernului: ”să fie „liuboi” numai nu comunist.” „Dacă nu va fi un om bun, de înţelegere şi cu răbdare, atunci va fi greu.” „Acum premier e o femeie, să rămînă ea că e la locul potrivit.” „Cred că ar merita Vlad Filat, dar nu numai el poate să fie, trebuie să mai fie cineva, mai mulţi.” „Să fie Dorin Chirtoacă, că îmi place băiatul ista: capabil, cu minţile limpezi.” „Vasilii Pavlovici Tarlev, că e băiat tînăr şi poate face treabă.” „În afară de Serafim Urechean nu ştie nimeni situaţia din republică. El ştie cîtî făină a rămas în pod, de unde mănîncă şoarecii şi şobolanii. Dar să nu se amestece nimeni la formarea Guvernului, să îl lase pe Urechean.” „Ar trebui să fie Ion Sturza, adus din România.” „Doar sînt oameni fără aparteneţă politică, dar sînt deştepţi.” „ Să fie Marian Lupu, că e om deştept şi competent, şi e frumos.” „Nu avem nevoie de frumuseţe ci de oameni de omenie.” „ Eu îi iubesc pe toţi: Filat, Ghimpu, Lupu şi Urechean, pe aişti patru, că ei au luptat pentru Ţara Moldovei.” „Nouă ne trebuie oameni tineri, nu ne trebuieşte cum e Voronin. El să se ducă să se odihnească.” „Să avem bucurie din urma lor, nu numai „teap leap”!
XS
SM
MD
LG