Linkuri accesibilitate

Scenarii privind distribuţia funcţiilor în stat


Avertisment privind ricoşeul ofensivei Moscovei împotriva Kievului

Pe langa modul in care liderii viitoarei guvernari s-ar fi inteles sa imparta intre ei cele mai principale functii in stat, in gazetele de azi se strecoara – tot mai insistent – si probleme legate de politica externa.

Dar, pe rand. Mai intai, Junal de Chisinau scrie azi ca scenariul cel mai probabil e cu Lupu la presedintie, Vlad Filat – spicher, Mihai Ghimpu – vicepresedinte al parlamentului, iar Serafim Urechean aruncat, fie-mi permis sa spun, in gura lupului (din proverb), adica prim-ministru. C-o fi zvonistica sau certitudine, asa se pare ca vor fi repartizate, potrivt Jurnalului, principalele functii intre cele patru partide din coalitia ce-si propune sa guverneze Moldova. Deşi repartizarea acestor funcţii încă nu este bătută în cuie, sursele ziarului susţin că tendinţa rămâne aceasta. Cât priveşte celelalte funcţii (de şefi de comisii parlamentare şi miniştri), despre acestea se discută abia pe culoare. De asemenea, afirma Jurnalul de Chisinau, lucrurile s-ar fi clarificat si in ceea ce priveste structura viitorului Guvern. Acesta ar urma sa fie reformat in proportie de 50 la suta, urmand ca sa fie desfiintate agentiile guvernamentale, sa fie demilitarizat Ministerul de Interne si lichidat Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice si a Coruptiei.

Intr-un fel sau altul, aceste informatii sunt confirmate si de mediile on-line, cele de pe Internet adica, cum ar fi portalul Moldova Nova care titreaza “Invingatorii au impartit puterea”.

Pe cand in Flux, directorul ziarului, Sergiu Praporscic e de parere ca singura sansa a noii coalitii uvernamentale e destramarea puterii. La fel, tot Flux-ul scrie ca o necunoscuta este candidatul pe care il va inainta PCRM pentru functia de presedinte, avand in vedere declaratiile anterioare ale comunistilor precum ca ar fi gata sa sustina o candidatura a fostei opozitii, dar care sa fie apolitica. In acest sens, Flux, mai in in gluma mai in serios, presupune ca partidul presedintelui Voronin i-ar putea propune pe Gheorghe Urschi sau Maria Biesu, de exemplu. Acestia, zice Flux-ul, ar fi atat de iubiti de popor, incat nu vor putea fi repinsi de liberali si democrati fara a-si compromite viitorul politic.

Despre probleme politica externa, acelasi Flux crede ca Moscova pregateste un conflict cu Ucraina dupa scenariul georgian. In Jurnal de Chisinau, Petru Bogatu atentioneaza asupra marii probleme din afara, constatnd ca ofensiva Moscovei impotriva Kievului loveste prin ricoseu si Chisinaul. Presa rusa, agentia REGNUM bunaoara, constata ca fara sustinerea Uniunii Europene Moldova e lipsita de sansa democratiei. Iar presa de la Bucuresti, trebuie sa constat eu, lasa azi chestiunea basarabeana mai deoparte, pentru ca Romania e in prag de alegeri prezidentiale si are propriile probleme.
XS
SM
MD
LG