Linkuri accesibilitate

"Tot mai mulţi înteleg că este nevoie de cooperare pentru a duce ţara mai departe"


Ambasadorul Asif Chaudry
Ambasadorul Asif Chaudry

Interviul acordat Europei Libere de ambasadorul american Asif Chaudhry

„Moldova nu trebuie sa aleaga intre este si vest, nu exista nici um motiv ca sa nu poata fi o punte intre est si vest” – a decalrat intre altele ambasadorul Statelor Unite la Chisinau, Asif Chaudhry, într-un interviu cu radio Europa libera (www.europalibera.org)

Totodata el a pledat pentru o cit mai larga colaborare intre partidele parlamentare, care sa dea stabilitate noului guvern, asigurind astfel si reintoarcearea Fondului Monetar Interantional in Republica Moldova.

Corespondentul Europei Libere Rob Coalson i-a cerut ambasadoruui Chaudhry sa caracterizeze atmosfera politica post-electorala din Moldova.

„Ultimele alegeri indica o evolutie foarte buna; dupa ce am putut observa in ultimele luni dar mai ales in ultimele saptamini dupa alegeri, exista vointa de cooperare, de dialog; din ce in ce mai multi înteleg ca este nevoie de cooperare pentru a duce tara mai departe. Nu mai exista tensiunile care aparusera dupa alegerile din 5 aprilie. Patru partide au anuntat deja ca vor coopera intr-o alianta dar dialogul trebuie sa cuprinda toate partidele pentru ca viitorul guvern sa fie sa aiba succes”, a declarat ambasadorul Statelor Unite.

El a precizat ca s-a întilnit cu toti lideri de partide, pentru a afla ce au de gind, de la presedintele Vladimir Voronin la liderii partidelor de opozitie.

„Ca prieteni insa, le dam orice sfat credem ca este de ajutor. In acest moment, prioritatea este sa formeze un guvern si sa mearga mai departe... Este important sa obtina un credit de la FMI, este important sa accelereze reformele...din cauza situatie economice a tarii”.

Iar pentru formarea unui guvern si mai ales pentru alegerea viitorului presedinte, este nevoie de dialog intre toate partidele parlamentare – a reamintit ambasadorul american.

„M-am bucurat foarte mult sa constat ca partidele de opozitie nu sunt minate de nici o dorinta de razbunare, sunt mult mai preocupate de viitor, de cum vor forma un guvern, de cum vor aplica reformele dupa aceea, de cum vor readuce FMI in tara...si sunt desigur preocupate de a doua parte a procesului de formare a guvernului...alegerea preseditnelui. Pentru ca este evident ca nu pot incheia singure procesul de formare a guvernlui, trebuie sa colaboreze cumva cu al cincilea partid care este si cel mai mare partid, Partidul Comunistilor...Numai dupa alegerea presedintelui va fi un guvern stabil de care depinde revenirea FMI si progresul reformelor economice.” – a declarat ambasadorul Statelor Unite Asif Chaudhry, în interviul realizat de corespondentul Europei Libere, Rob Coalson (www.europalibera.org)


(Va urma)
Previous Next

XS
SM
MD
LG