Linkuri accesibilitate

Timpul: vameșii ucraineni îi buzunăresc pe moldoveni


Doua teme domina in aceste zile interesul jurnalistilor moldoveni si nu numai. Vorba e de validarea de catre Curtea Constitutionala a rezultatelor alegerilor din 29 iulie si, deci, sansele coalitiei liberal-democrate de a instala o guvernare functionala, dar si despre intentia Ucrainei de a impune moldovenilor un regim special de trecere a frontierei, cerandu-le sa prezinte la vama o suma imensa ca dovada ca au cu ce sa se intretina pe parcursul a cel putin 30 de zile.

E vorba de aproximativ 1100 de euro, care, considera experti citati de portalul trannistrean Lenta PMR, fac dovada unor presiuni de ordin politic pe care Kievul le exercita in aces fel asupra Guvernului de la Chisinau, fortandu-l sa revina la discutiile asupra soselei de la Palanca sau a hidrocentralei de la Novodnestrovk, de exemplu.

Asa sau altfel, pana inca a fi luata vre-o decizie finala, vamesii ucraineni ii buzunaresc pe moldoveni, afirma Timpul intr-un scurt reportaj de la granita. Ziarul scrie ca la posturile vamale dintre Moldova si Ucraina, unde autocarele cu turisti sunt tinute ore in sir si oamenilor li se cere mita fara nici un ocolis, iti trece pofta de a mai merge la mare, pe litoralul ucrainean, pe care cel mai multi moldoveni il aleg tocmai in lipsa unei alte solutii rezonabie pentru ei din punct de vedere financiar.

Cat priveste subiectele politice, pe langa constatarea ca Republica Moldova are deja un nou Parlament, mai gasiti azi in Timpul si un amplu interviu cu liderul PLDM, Vlad Filat, care e convins ca noua guvernare nu va fi una de sacrificiu. De asemenea, mai reia Timpul de azi un interviu cu Iurie Rosca, aparut zilele trecute in ziarul bucurestean Ziua, sub titlul “Basescu l-a terminat politic pe Rosca”, dar si editorialul pe care directorul de la Ziua, Sorin Rosca Stanescu, la publicat in aceeasi editie, pentru a-i lamuri pe cicitorii sai de ce i se spune lui Rosca Iuda. Iar directorul de la Timpul, Constantin Tanase, semneaza o tableta, a propos de fenomenul Rosca – un epitaf la piatra de mormant politic a lui Rosca, pe care zice ca l-a scris din frica: din teama ca fenomenul Rosca sa nu se mai repete.

Ziarele de la Bucuresti par preocupate in primul rand de modul in care se configureaza structura viitoarei puteri de la Chisinau. Asa, bunaoara, Evenimentul Zilei titra in acest week-end “Batalia pentru Moldova, faza pe functii politice”, iar Gandul afirma ca “Opozitia de la Chisinau s-a hotarat: Lupu – presedinte, Filat – sef al Parlamentului, Urechean - premier”. La fel, si presa rusa, Rossiyskaia Gazeta, de exemplu, constata ca “Fara suparari: fosta opozitie moldoveneasca a impartit principalele functii”, precizand ca este destul de probabil ca Lupu sa devina o candidatura acceptabila pentru comunisti la functia de sef al statului, iar cotidianul Kommersant de azi afirma chiar din titlul ca, “Comunistii moldoveni vor ajuta opozitia sa imparta puterea”.
XS
SM
MD
LG