Linkuri accesibilitate

„Leagănul respiraţiei“ - „Atemschaukel“


Noul roman al scriitoarei Herta Müller despre viaţa deportaţilor într-un lagăr sovietic

„Atemschaukel“ - „Leagănul respiraţiei“ - se intitulează noul roman al Hertei Müller, lansat astăzi în Germania. Cartea prozatoarei, născută în România, tematizează una din traumele provocate de istoria celui de-al doilea război mondial. Deportarea la aşa numita muncă de reconstrucţie în Uniunea Sovietică a etnicilor germani din România. În baza acuzaţiei colective de a fi fost colaboratori ai nazismului, bărbaţii, între 17 şi 45 de ani, şi femeile, între 18 şi 35 de ani, au fost deportaţi în ianuarie 1945. După 5 ani, supravieţuitorii lagărelor de muncă, situate pe teritoriul actual al Ucrainei, au fost eliberaţi.

Iniţial a existat un proiect literar comun pe care Herta Müller dorea să-l realizeze împreună cu Oskar Pastior, poetul de excepţie care a murit în toamna anului 2006, cu cîteva zile înainte de a fi distins cu premiul „Büchner“. Pastior, născut în anul 1927 la Sibiu, a fost deportat în 1945, cînd abia împlinise 17 ani. Ideea de a scrie împreună un roman s-a conturat mai bine după ce Müller şi Pastior au vizitat localitatea din Ucraina unde s-a aflat lagărul. Într-un interviu difuzat de „Deutschland Radio Kultur“, Herta Müller a marturist că proiectul comun de a scrie un roman s-a aflat abia în faza de început cînd Pastior a murit: „Aveam notiţe, aveam trei caiete pline cu însemnări. Mai aveam şi mici texte, începutul unor capitole, aveam şi cîteva nume de persoane, nume despre care nu ştiam mare lucru.“

Deşi personajul principal al romanului, seamănă cu Oskar Pastior, autoarea afirmă că ar fi vorba despre o figură literară fictivă: „Vreau să subliniez din nou: Personajul, care vorbeşte la persoana întîi, nu este Oskar Pastior. Eu nu pot fi Oskar Pastior, aşa că după moartea lui Oskar Pastior trebuia să mă decid. Acum nu pot proceda aşa, de parcă eu aş fi Oskar Pastior. Acest demers n-ar fi corect.“

Personajul central în roman se numeşte Leopold Auberg. Este un bărbat tînăr de 17 ani, este etnic german şi homosexual şi locuieşte la Sibiu. Deportat asemenea celor de o vîrstă cu el, Leo rememorează cei 5 ani petrecuţi în lagăr la o distanţă de 6 decenii.

Într-un comentariu dedicat acestei cărţi (apărută la Editura Hanser din München), într-o emisiune a postului de radio „Deutschlandfunk“, Maike Albath s-a referit la interferenţele existente între personajul fictiv, Leo, regretatul Oskar Pastior şi autoarea romanului, Herta Müller: „Herta Müller nu depune doar mărturie despre viaţa lui Oskar Pastior şi despre lagărul care devine un cifru pentru rupturile secolului XX. În Leagănul respiraţiei se povesteşte şi despre cineva care scrie pentru a supravieţui şi cum se transformă scrisul în viaţă.“

Herta Müller: Atemschaukel, Hanser, München, 2009, 304 p., 19,90 Euro.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG