Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Bulgaria sub semnul justiției


In Bulgaria, doi miniştri din fostul guvern de la Sofia au fost deferiţi justiţiei, după cum relatează Petiu Petkov.

În cel mult 10 zile procuratura bulgară va formula acuzații împotrivă miniștrilor agriculturii din guvernul socialistului Serghei Stanișev – Valeri Naidenov și Nihat Cabil. Ca și ex-șeful Agenției de stat a pădurilor, Stefan Iurukov, cei doi vor fi trași la răspundere pentru schimbările de terenuri agricole cu mică valoare cu terenuri în imediata apropiere de litoral sau de stațiunile montane. Prețurile la care au fost evaluate terenurile de stat au fost de zeci sau de sute de ori mai mici de cele ale pieții în zonele respective. Cei doi vor fi anchetați în stare de arest, informează cotidianul „Standart”.

În momentul de față Agenția de stat pentru securitate națională /DANS/ și inspectoratul Ministerului agriculturii verifică documentele pentru căteva sute de astfel de schimbări. De la instalarea sa noul ministru Miroslav Naidenov a ordonat să fie revizuite toate contractele de acest gen.

Clienți ai procuraturii vor deveni și mai mulți membrii ai cabinetelor politice ale celor doi miniștri, printre care și deputatul Biurhan Abazov – fost adjunct de ministru.

„Sigur, vor fi condamnați pentru schimbările de păduri și terenuri care au păgubit statul cu sute de milioane de euro”, a declarat la Varna primul ministru Boiko Borisov.

Pînă acum Iurukov a fost sigurul acuzat pentru infracțiuni de serviciu care au cauzat pierderi foarte mari. Este vorbă de schimbarea a două terenuri cu suprafață totală de 2,5 de hectare în apropierea plajei orașului Sozopol. Pentru astfel de infracțiuni legea prevede închisoare pînă la 10 ani. Acțiunile lui Iurukov fac parte dintr-o schemă de corupție care cuprinde etajele superioare ale puterii.

Fostul parlament a interzis schimbările de terenuri și păduri dar în registrul de stat au fost rezervate peste 70 de poziții libere unde se puteau înscrie astfel de contracte datate înainte de adoptarea amendamentului respectiv. Anchetarea cazurilor de corupție a început abia după ce centriștii din GHERB au cîștigat alegerile parlamentare.
XS
SM
MD
LG