Linkuri accesibilitate

Agenda Națională de Business


Leonid Cerescu
Leonid Cerescu

Un guvern mai disponibil si o colaborare constructiva, spune Leonid Cerescu, președintele Confederației Naționale a Patronatelor

Pentru ca noua guvernare, care e pe cale sa ocupe sediul executivului, se declara a tuturor si nu doar a celor care i-au acordat voturile, toata lumea prinde a face deja anticamera, ca sa participe la suplimentarea caietului de sarcini pentru viitorul executiv. Mai deunezi am vazut lista de revendicari formulate de aparatorii egalitatii sanselor. Un alt grup de presiune incearca sa profite de schimbarea guvenrului ca sa scoata din Piata Marii Adunari Nationale sabantuiurile. Ieri am aflat ca si patronii de intreprinderi vor sa-si puna si ei o dorinta (ca la zidul plingerii) acum cind se coaguleaza noua majoritate parlamentara. L-am intrebat pe Leonid Cerescu, presedintele Confederatiei Nationale a Patronatelor ce contine lista de revendicari ce urmeaza sa ajunga pe masa viitorului premier ?

Leonid Cerescu:
Noi venim cu o serie de masuri care ar fi imbunatatit conditiile de activitate a agentilor economici. In conditiile de criza in care ne-am pomenit – practic doua crize s-au suprapus, cea economica si cea politica, poate mai putin ar trebui sa ne referim la ea - se impun mai multe masuri. Vorbim despre introducerea cotei zero la plafonul reinvestit a persoanelor juridice. Adica beneficiul reinvestit sa nu se impoziteze. Sau o alta masura – adoptarea politicii de amnistiere fiscala si legalizare a capitalului.

Vasile Botnaru: Este cumva acelasi lucru pe care l-a propus cindva Vladimir Voronin ?

Leonid Cerescu: E ceva analogic, dar diminuarea presiunii fiscale are un alt sens. Adica, diminuarea poverii fiscale suportate de agentul economic. La momentul actual noi avem o situatie ca agentul economic dorind sa isi onoreze obligatiunile de plata a salariilor, de plata a impozitelor, nu intotdeuna izbuteste din simplul motiv ca este situatia asta de criza. Si atunci dati-ne noua o vacanta fiscala, ca noi sa ne revenim in activitatea economica, ca mai apoi devenind mai puternici, din punct de vedere finanicar, sa ne onoram aceasta obligatiune. Adica, atunci cind noi sintem obligati sa platim Casei Nationale de asigurari sociale, lucru sfint pentru agentul economic, dar astazi imposibil de facut, daca statul ar fi luat un imprumut, sa zicem de la Banca Nationala, sau de la organisme financiare din exterior, aceste plati sa fie onorate in locul nostru ca mai apoi noi sa intoarcem aceste datorii cind vom reveni la o stare mai buna. Acelasi lucru se refera si la alte impozite, ca idee.

Vasile Botnaru: Dar la modul practic cita ar dura aceasta vacanta ?

Leonid Cerescu: Totul depinde de posibilitatea statului. Noi nu stim cit va dura aceasta criza. Dar cred ca va dura luni daca nu chiar ani de zile. Prin urmare, ar fi bine sa fie un termen de aproape un an de zile. Dupa care noi, dupa ce ne vom revigora, sa intoarcem aceste datorii.

Vasile Botnaru: Domnule Cerescu, dar este vorba de o masura antiliberala ?

Leonid Cerescu: Noi venim cu niste masuri asa cum le vedem noi, cum am putea noi redresa situatia. O alta masura ar fi reducerea barierelor administrative si minimalizarea imixtiunii statului in economie, ceea ce la fel ar usura activitatea agentilor economici. Apoi, optimizarea sistemului fiscal, o alta masura ce poate fi realizata. Consolidarea institutiilor de drept. Dezvoltarea si utilizarea eficienta a capitalului uman. Promovarea investitiilor si facilitarea comertului extern. Acestea sint cele 5 prioritati de baza ale Agendei Nationale de Business.

Vasile Botnaru: Cum s-ar putea realiza aceste sarcini la modul practic ?

Leonid Cerescu: Guvernul impreuna cu legislativul ar putea intia amendamentele necesare.

Vasile Botnaru: Va intereseaza culoarea viitorului guvern ? Or, in cele din urma el va trebui sa balanteze intre liberalism si social-democratie?

Leonid Cerescu: Am sa va raspund in felul urmator: noi am fost fondati in 1996. De atunci am avut posibilitatea sa lucram si cu un guvern si cu altul – unul mai democrat iar altul mai putin democrat. Noi aparam interesele agentilor economici. Pe noi mai putin ne intereseaza culoarea politica a guvernarii, mai mult ne intereseaza conditiile pentru dezvoltarea economiei tarii, conditiile pentru activitatea agentilor economici.

Vasile Botnaru: Dar se stie ca un guvern social-democrat este tentat sa constringa patronatul, iar un guvern liberal ar trebui sa va dea o perna de oxigen.

Leonid Cerescu: Daca s-ar confirma ceea ce spuneti dumneavoastra, desigur ca am pleda pentru un asemenea guvern. Noi pledam pentru o colaborare foarte fructuoasa cu orice guvern. Sintem curiosi sa vedem cum va proceda noul guvern, fie ca va fi mixt, fie ca va fi unul social-democrat. Vrem sa vedem cum va proceda in relatii cu partenerii sociali, in cazul dat cu patronatul si sindicatele. Speram ca va fi un guvern mai disponibil si vom avea o colaborare constructiva.

XS
SM
MD
LG