Linkuri accesibilitate

Timpul: „problema Voronin” principala problă a Moldovei post-comuniste


Pe teme istorice au scris zilele trecute mai multe gazete, azi insa – mai proaspat – gasiti un in Ziarul de Garda un interviu cu Sergiu Musteata, presedintele Asociatiei Istoricilor din Moldova.

In alta ordine de idei, tot acolo – in Ziarul de Garda – mai apare azi o investigatie din care puteti afla cum politistii se razbuna pe fostii lor colegi. Cei care au plecat din “organe” si azi indraznesc sa le ceara, intr-un fel, socoteala. “Miros de papuc politienesc”, e titlul acestui articol. Si, mai pretinde Ziarul de Garda, ca placerea de a vana a presedintelui deja in exercitiu, Vladimir Voronin, a ajuns sa le provoace pagube pana si agricultorilor.

Moldova Suverana – surpriza! – il curteaza azi pe Dumitru Diacov. Ii plange de mila pentru ca Marian Lupu i-ar fi furat partidul: “Diacov totusi este un politician versat si cu multa experienta, depasindu-l umilitor la acest capitol pe debutantul in politica Lupu”. In rest, fara nici o schimbare, fosta opozitie este acuzata de planuri razboinice si de cele mai rele intentii: „Opozitia a alcatuit liste negre, adevarate liste ale mortii, prin care intentioneaza sa se razbune nu doar pe intreaga guvernare si pe toti cei care au sprijinit-o in numele stabilitatii sociale, ci si impotriva tuturor celor care i-au votat pe comunisti”, am incheiat citatul.

Pe cand Timpul scrie ca Alianta, in cautarea celor opt voturi ce-i lipsesc, le va face comunistilor o invitatie oficiala la dialog, probabil vineri, dupa primirea oficiala a madatelor de deputat, iar prima tentativa de a alege presedintele se va produce pe 10 septembrie. Directorul ziarului, Constantin Tanase, militeaza iarasi pentru excluderea lui Vladimir Voronin din viata politica a Republicii Moldova, recunoscund insa ca “problema Voronin”, cum o numeste, nu e atat de simpla pe cum s-a crezut si risca, scrie Tanase, sa devina principala problema a Moldovei post-comuniste. iar Pavel Paduraru insista asupra pericolului unor noi anticipate.

Presa rusa si cea romana ofera deja solutii pe tava. Kommersant, de exemplu, anunta ca Partidul Comunistilor vrea functia de presedinte al Parlamentului, iar coalitia ar fi dispusa sa examineze o asemenea varianta cu o singura conditie – spicher ar putea deveni oricine numai nu presedintele Voronin. Iar la Bucuresti predomina optimismul: Romania Libera e de parere ca Moldova e “la un pas de iesirea din criza politica” si Evenimentul Zilei titreaza: “Comunistii exerseaza intrarea in opozitie”.
XS
SM
MD
LG