Linkuri accesibilitate

09.09.99 - Privatizarea Tirex Petrol


51 % din acţiunile Tirex Petrol vor fi cedate unor intreprinderi din Romania în contul datoriilor pentru energia electrică livrată

9 septembrie 1999

Dan Ionescu
: Relatiile economice intre Republica Moldova si Romania sunt departe de a fi atins un nivel oarecum acceptabil. Faptul ca Romania ocupa locul al treilea între partenerii comerciali ai Republicii Moldova, dupa Federatia Rusa si Ucraina nu trebuie sa insele pe nimeni, daca avem în vedere cotele modeste detinute de ea in ansamblul comerţului moldovean. 9 % din export şi 11 % din import. Lucrurile nu stau cu mult mai bine nici in domeniul investitiilor reciproce de capital sau al formării de intreprinderi mixte. Un exemplu grăitor în aceasta privinţă îl oferă ezitările şi amînările care însoţesc planuita preluare a pachetului majoritar de acţiuni al societăţii moldovene de către compania romana CONEL. Detalii de la Sergiu Praporscic:

Acţiunile intreprinderii Tirex Petrol deţinute în capitalul social al companiei moldo-elene Terminal vor trece în gestiunea departamentului privatizării. Despre aceasta a anunţat directorul adjunct al TIREX PETROL, Andrei Cucu. Departamentul Privatizării va prelua acțiunile statului deţinute de TIREX PETROL în compania Terminal deoarece în toamna curenta, întreprinderea TIREX PETROL va fi supusa privatizării. Conform programului individual de privatizare, aprobat de legislativ, 51 % din acţiunile Tirex Petrol vor fi cedate unor intreprinderi din Romania în contul datoriilor pentru energia electrica livrata consumatorilor din Republica Moldova în valoare de 13 milioane de dolari.

La fîrşitul saptaminii trecute, la Chişinău s-a aflat un grup de experţi de la Bucuresti care urma sa estimeze valoarea pachetului majoritar de acţiuni al TIREX PETROL. Potrivit unor observatori, valoarea acestuia ar fi cu mult mai mica decît 13 milioane de dolari. Surse de la TIREX PETROL ne-au spus însă că părţile nu au început lucrările asupra estimării valorii pachetului de acţiuni al întreprinderii, iar experţii romani s-au aflat doar într-o vizita de documentare. Ei vor reveni la Chişinău miercuri, pentru a continua lucrul.

Vom nota că TIREX PETROL deţine 41 % din acţiunile companiei mixte moldo-elene TERMINAL care construieşte un port petrolier pe Dunăre. în extrema de sud a republicii, la Giurgiuleşti. Solicitat de noi, adjunctul managerului general al companiei TERMINAL, Iacob Măgureanu a spus că preluarea celor 41 % din acţiunile statului de către departamentul privatizării, nu va influenţa în nici un mod mersul lucrărilor de construcţie. În legătură cu aceasta, în prezent experţii elaboreaza unele modificările ale statutului companiei. In alt context, Magureanu a constatat că lucrările de construcţie de la terminal se deruleaza într-un ritm foarte lent. În opinia sa, aceasta este legat de faptul ca Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare nu a reluat finanţarea următoarei tranşe a creditului.

Vom mai preciza că în iulie 1999, în baza unui acord, acţiunile TIREX PETROL au fost depuse gaj la BERD, pentru ca aceasta sa continue finanţarea construcţiei terminalului. Potrivit lui Iacob Măgureanu, reluarea finanţării trebuie să înceapă foarte curînd: „Banca Europeana a primit decizia de a da încă o tranţă de credit, dar ştiţi ca Banca Europpeana este un organ destul de birocratic. Acum toate problemele care sunt rezolvate şi în timpul apropiat mai aşteptăm o tranşă din credituil băncii în contul nostru şi după aceea brusc se vor ridica şi volumurile de lucru la şantier.”

Iacob Măgureanu a mai spus şi că a fost luată decizia ca partea elenă să investească 2 milioane de dolari în fondul social al companiei, în locul guvernului de la Chişinău. Cota acţiunilor va creşte. El a apreciat că grecii vor deţine pachetul de control 54 -56 % din capitalul statutar. În prezent lor le aparţine doar 31 la suta din capitalul statutar. Din Chişinau, Sergiu Praporscic, REL
XS
SM
MD
LG