Linkuri accesibilitate

09.09.99 - OSCE la Tiraspol


Monument la Tiraspol
Monument la Tiraspol

Misiunea OSCE a anunţat sosirea unei delegatii, alcătuită din experti din 10 state donatoare dispuse să sprijine casarea arsenalului fostei armate ruse a 14-a

9 septembrie 1999

Dan Ionescu
: Incepind de ieri seara, Republica Moldova s-a bucurat de o atentie puţin obişnuită din partea mediilor de informare occidentale. Motivul nu a fost de loc unul de ordin politic, ci unul sportiv. Si anume scorul meciului de la Chişinau cu naţionala Turciei. Mai precis, s-a spus că rezultatul de egalitate a netezit calea spre o calificare a echipei Germaniei pentru campionatele europene din anul 2000. Un meci, de cu totul altă natura se joaca de mulţi ani de zile în Transnistria, unde Federaţia Rusă continua sa mentina un contingent militar si sa detine vaste depozite de armament şi muniţii. Cu vadita intentie de a stimula partea rusa in lichidarea acestei mosteniri, periculoase a epocii sovietice, OSCE şi-a anunţat intenţia de a trimite o delegatie la fata locului, cae sa evalueze costurile unei eventuale evacuări a aresenalelor din Transnistria. Relateaza, corespondentul nostru Radu Benea:

Misiunea OSCE la Chişinau a anunţat sosirea, în viitorul apropiat a unei delegatii, alcătuită din experti militari, reprezentind 10 state donatoare dispuse să sprijine financiar şi logistic evacuarea şi casarea arsenalului militar al fostei armate ruse a 14-a, stocat pe teritoriul Republicii Moldova. După cum a declarat un membru al misiunii OSCE la Chisinau, general de brigada Roman Hormosa, delegatia acestor ţări, printre care SUA, Franţa, Germania, Olanda, Norvegia şi Danemarca, preconizeaza sa viziteze Transnistria pentru a estima cantitatile de armament, costul evacuării lui si a detonarii munitiilor netransportabile. Evacuarea urmeaza sa fie incheiata pînă la apropiatul summit al OSCE din luna noiembrie. Misiunea OSCE la Chisinau a mai declarat generalul Hormosa, este îngrijorată de prezenţa, in stinga Nistrului a unor cantităţi enorme de armament, reprezentînd un pericol grav pentru securitatea tuturor statelor din regiune.

Potrivit sursei citate, Federaţia Rusa a propus sa evacueze armamentul depozitat in Transnistria timp de 5 ani, însă expertii misiunii ca aceasta se poate face într-un termen mult mai scurt. Dupa cum a informat agenţia Basa Press, cu trimitere la surse bine informate din guvern, în cadrul recentei vizite la Moscova a preşedintelui Petru Lucinschi, ministerul rus al apărarii, a propus părţii moldovene sa accepte transformarea grupului operativ de trupe ruse dislocat în Transnistria în bază militara. Asemenea iniţiativă a fost înaintată şi în trecut de către Federaţia Rusa, însă, potrivit oficialului de la guvern, este pentru prima data cînd aceasta a fost lansata la un asemenea nivel. Propunerea a fost avansata de seful cartierului general al Rusiei, Anatoly Kvaşnin, dar ea a fost respinsă de omologul său moldovean Ion Coropceanu. Coropceanu a reamintit că Constituția Republicii Moldova interzice stationarea bazelor militare străine pe teritoriul ţării.

De menţionat că preşedintele Petru Lucinschi, la revenirea de la Moscova, a declarat că o asemenea problemă nu a fost abordată la întrevederea pe care a avut-o cu premierul Vladimir Putin. La fel, declaraţiile oficialului de la guvern au fost dezmintite de ambasada Rusiei la Chişinau. Totuşi, aceste declaratii, au provocat o reacție promptă a mai multor lideri politici şi parlamentari, care au adus critici dure propunerilor oficialităţilor ruse. Preşedintele coaliţiei majoritare din parlament, Alexandru Moşanu a declarat că „Rusia, de mai mult timp doreşte sa transforme trupele sale dislocate actualmente în regiunea de est a Republicii Moldova în bază militară. Însă, aceasta propunere nu poate fi acceptată, deoarece ar influenţa negativ procesele democratice din zona şi, în primul rînd, va susţine în continuare regimul anti-constituţional de la Tiraspol.”

De menţionat că, zilele trecute, şeful administraţiei transnistrene, Igor Smirnov a plecat la Moscova pentru a se întîlni cu premierul Vladimir Putin şi a discuta cu el problema partajarii patrimoniului militar rusesc din Transnistria, fara participarea Republicii Moldova, în acest mod, punindu-se în aplicare un acord semnat anul trecut, in martie, la Odessa de catre Smirnov si fostul premier rus Victor Cernomîrdin. Deocamdata nu se ştie daca aceasta întrevedere avut loc din cauza programului încarcat al lui Putin, în legatură cu evenimentele din Daghestan.

Dupa cum ne-au comunicat surse oficiale de la Tiraspol, Smirnov se mai afla inca la Moscova în calitate de oaspete al primarului Iuri Lujkov pentru a participa la solemnitătile prilejuite de ziua capitalei Federaţiei Ruse. În cadrul unei conferinte de presă, susţinute astazi, şeful misiunii OSCE la Chişinau, ambasadorul William Hill şi-a exprimat speranţa că negocierile privind statutul regiunii transnistrene şi evacuarea arsenalului militar din Transnistria vor cunoaste un progres important în aceasta toamnă. William Hill a declarat ca deocamdată nu a primit un refuz din partea lui Smirnov privitor la misiunea expertilor militari ai OSCE, asa cum a scris presa transnistreana. „Sunt sigur ca acordurile privind retragerea armamentului si trupelor vor fi realizate, nu pot spune exact cînd anume, dar acest lucru va a vea loc cu siguranţă”, a declarat ambasadorul. Cit priveşte posibilitatea transformării GOT in bază militară, Hill a declarat că aceasta problema, daca ar fi pusa, este una de ordin bilateral, ce priveste Republica Moldova şi Federaţia Rusa. El a ţinut însă să menţioneze decizia reuniunii statelor OSCE de la Lisabona privind retragerea imediata, totala şi ordonata a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Din Chişinau, Radu Benea, REL.

Dan Ionescu
: Să adaugăm că joi, William Hill a fost primit de catre preşedintele Petru Lucinschi. Cei doi au discutat perspectivele reglementării diferendului transnistrean. Seful statului moldovean a subliniat în acest context importanta declaratiei de la Kiev prin care părţile şi-au afirmat disponilbilitatea de a soluţiona definitiv problema Transnistriei într-un spatiu comun economic, de drept, e apărare şi social.
XS
SM
MD
LG