Linkuri accesibilitate

Opinii la Comrat: Vrem să avem de lucru ca oamenii să nu plece peste hotare


Majoritatea locuitorilor din Comrat cu care am stat de vorba pe strazile orasului chiar in ziua in care s-a incheiat congresul mondial al gagauzilor de saptamana trecuta, par sa fi uitat de euforia alegerilor parlamentare din 29 iulie. Ei spun ca acum ii preocupa mai mult problemele cotidiene:
„Avem probleme privind locurile de munca, salariile... Vorbesc si eu despre toate durerile pe care le avem. Dar sunt oameni care in general nu lucreaza, nici pensie nu primesc.”

Un barbat mai in virsta imi spune ca nu prea are incredere in actuala guvernare comunista, fiindca nu ar fi facut suficient pentru ca lumea sa traiasca bine: „cunosc o persoana care nu are acum de lucru, chiar daca a muncit toata viata in organele de interne. Cunoasteti cat sunt din astia? Ei ascund totul. Putem sa va povestim multe, dar preferam sa tacem. Mai mult de 30 la suta din oameni au plecat peste hotare, in special e vorba de tineret.”

Omul imi spune ca-si leaga insa si mai putine sperante de viitoarea guvernare. Iar asta, imi zice el, il face sa-l sustina in continuare pe actualul presedinte Vladimir Voronin: „Oamenii de generatia noastra sunt pentru el. De ce? Pentru ca exista stabilitate, macar catusi de putin. Dar nu se stie ce va fi cand va veni o noua conducere. De aceea lumea se afla in nesiguranta. Iar tineretul e nepasator.”

Indiferent de optiunile politice pe care le au, locuitorii orasului Comrat cu care am stat de vorba nu-si doresc din nou alegeri parlamentare anticipate: „Vrem ca cei de la conducere sa fie mai prietenosi, cum era mai inainte. Sa nu se apuce iar de alegeri, dar sa se gandeasca la popor, la viitorul copiilor nostri, sa nu uite de noi; La varf se duce lupta pentru putere si nu pot ajunge la un numitor comun. Esalonul de sus traieste mult mai bine decat cel de jos.”

I-am intrebat pe mai multi locuitori ai autonomiei gagauze ce asteapta de la viitoarea conducere a statului: „vrem sa avem de lucru ca oamenii nostri sa nu plece peste hotare. Vrem copiii nostri sa fie cu parintii impreuna; mai multe fabrici sa deschida. De exemplu toti copiii mei merg permanent peste hotare. E greu sa stai acasa fara copii, dar daca ei nu ar pleca sa munceasca peste hotare, ar fi si mai greu.”
XS
SM
MD
LG