Linkuri accesibilitate

Politica de personal a preşedintelui Obama


Preşedintele Obama anunţă prelungirea mandatului preşedintelui Rezervelor Federale Bernanke
Preşedintele Obama anunţă prelungirea mandatului preşedintelui Rezervelor Federale Bernanke

Republicanii nu par să aprecieze spiritul bipartizan adoptat de şeful executivului american

Barack Obama a mentinut in functii nu putine oficialitati ale fostei administratii Bush, asta in ciuda faptului ca republicanii il invinuiesc de inclinatii pronuntate de stinga. Cum se manifesta acest echilibru in politica de personal a presedintelui American?

Doua numiri facute de Bush si mentinute de Obama vizeaza domenii cheie: ministrul apararii Robert Gates si presedintele Rezervelor Federale, Ben Bernanke. Moartea senatorului Edward Kennedy a adus intrebarea daca sint pe cale de disparitie politicienii dispusi sa guverneze in spirit bipartizan. Desi Obama nu a reusit pina acum sa obtina prea mult sprijin republican in forul legislativ, el totusi a incercat sa intinda o mina opozitiei cel putin prin numirile facute, in anumite pozitii cheie.

Exemplele nu se opresc la Gates si Bernanke. Sheila Bair a ramas la conducerea Corporatiei pentru Asigurarea Depunerilor Federale, organizatie care a jucat un rol major in gestionarea crizei economice. Fostul deputat republican, Ray LaHood este ministru al transporturilor. LaHood e cel care a fost ales de republicani sa conduca in Camera Reprezentantilor, procesul de inculpare a presedintelui de atunci, democratul Bill Clinton. Fostul deputat republican, John McHugh se afla la conducerea civila a armatei. Fostul guvernator al statului Utah—si el republican—a fost trimis de Obama ambasador in China, un post de mare importanta strategica.

Analistii cred ca republicanii nu vor avea cistig de cauza la alegerile de anul viitor, invinuindu-l pe Obama ca este prea de stinga. Asta si pentru ca ei vor trebui sa atraga moderati, dincolo de baza politica conservatoare si o vor putea face doar daca o parte a electoratul pune la indoiala competenta, nu ideologia, lui Obama. Dar deocamdata se pare ca republicanii joaca cartea ideologica, in special invinuindu-l pe presedinte ca indatoreaza tara pe altarul intentiei sale de a crea un sistem socialist de asigurari pentru ingrijirea sanatatii.

Atunci cind l-a mentinut pe Gates in functia de ministru al apararii, Barack Obama a spus ca o face nu pentru a avea de partea sa un republican ci pentru ca-i pretuieste judecata si aportul la politica de aparare a tarii. Deocamdata insa, republicanii nu par sa raspunda cu aceasi moneda.
XS
SM
MD
LG