Linkuri accesibilitate

Parlamentul: reparaţii de lux cu contracte lipsite de transparenţă


Vor continua sau nu lucrările de renovare, în condiţiile în care bugetul de stat este secătuit de bani?

Mihai Ghimpu
Preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu a inspectat marţi şantierul în care s-a transformat acum clădirea Legislativului, devastată în urma violenţelor din 7 aprilie. După încheirea controlului, Mihai Ghimpu a constatat că reparaţia sediului Parlamentului este una de lux, în actualele de condiţii de criză. Şeful legislativului a precizat presei că s-au cheltuit pînă acum 46 milioane de lei pentru lucrări de reparaţie la acest edificiu.

Veaceslav Negruţă
Expertul economic Veaceslav Negruţă, membru al Partidului Liberal-Democrat, care face parte din noua majoritate parlamentară, ne-a declarat că reconstrucţia celor două clădiri – a Parlamentului şi a Preşedinţiei - ar putea fi sistată, lăsând să se înţeleagă că suma de 500 de milioane de lei la care au fost estimate lucrările de către autorităţile comuniste ar fi exagerată: „Nimeni nu a avut acces la aceste contracte încheiate între compania care lucrează şi autorităţile. E nevoie de revizuit şi acele licitaţii şi preţurile de achiziţii şi volumul de lucrări care se fac la clădirea Parlamentului. Luând în consideraţie lipsa de bani în buget nu exclud o eventuală îngheţare a lucrărilor”

În vremuri de criza, crede Veaceslav Negruţă, este mult mai rezonabil ca Legislativul să-şi ţină şedinţele în sala Palatului Republicii, închirierea căreia este mai ieftină decât reparaţia clădirilor Parlamentului şi a Preşedinţei.

Presa a furnizat pînă acum date contradictorii privind cheltuielile de reconstrucţie făcute pînă acum. Ministrul demisionar al construcţiilor, Vladimir Baldovici a declarat Europei Libere că pentru ambele edificii s-au cheltuit peste 60 de milioane de lei, bani proveniţi din donaţii. Ministrul a evitat să precizeze cine anume a donat sume atît de importante, dar a accentuat că oricum vor fi nevoie şi de bani de la buget: „Bugetul oricum va trebui să suporte careva dintre cheltuieli. Dacă nu o să avem alte venturi, din altă parte. Lucrările totale ne costă în jur de 500 de milioane. Scoateţi cât o să poate să ne ajute – 100 de milioane, restul va fi necesar să găsim bani din buget”.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG