Linkuri accesibilitate

La Săiţi o pătrime din locuitori lucrează în străinătate


"Care-s la Italia, care în Spania. Avem băieţi duşi in Irlanda, în America. Dar majoritatea sunt la Ucraina şi la Moscova"

În satul Săiţi din raionul Căuşeni de pe malul râului Prut, tot mai mulţi locuitori, în special tineri, pleacă la lucru peste hotare. Paul Hodorogea a fost la Săiţi şi a discutat cu cei pe care i-a mai găsit acasă.

Nimerenco Andrei: „Tineretul tot e plecat, toti sunt duşi peste hotare. Care-s la Italia, care în Spania. Avem băieţi duşi in Irlanda, avem şi în America şi fete şi băieţi care lucrează. Dar majoritatea sunt la Ucraina şi la Moscova. Ei sunt duşi sa faca bani şi vin in Moldova inapoi. Sunt care se stroiesc, fac case, dar tineretul se distrează.”

Tată a 3 copii, care a fost si el câteva luni la lucru în Italia, Tudor Ciobanu a revenit în ţară şi şi-a initiat o afacere. Creste legume pentru a le comercializa. L-am întrebat despre experienţa traita în Italia.

Tudor Ciobanu: „Eu am fost la Italia 3 luni de zile, dar feciorul a platit 100 de euro la autobuz, dar eu am platit nelegal 2700 de euro. Am lucrat 3 luni de zile, tare am fost bucuros. La constructie am fost. Mă lua cu ziua, ba ma duceam pe la magazin pe la depozite, incarcam marfa, o descărcam. Aveam 50-40 de euro pe zi. Pe care aici treb sa-i muncim intr-o luna de zile.”

Tudor Ciobanu crede ca satenii n-ar mai pleca in cautarea unui loc de munca peste hotare daca ar fi susţinuţi de autoritatile locale: „Am ajuns la concluzia ca banii pe care ii facem acolo, putem sa-i facem si in Moldova. Numai sa fim sustinuti, sa nu ne pună beţe in roate. La Italia lucram dar nu aveam in fiecare zi de lucru. Si daca faceam 50 de euro azi, 2-3 zile nu aveam de lucru si banii aceştia ii cheltuiam”

Chiar daca interlocutorul spune ca e mai bine în străinătate, oricum dorul de casă il macină: „Aş vrea să rămân acolo, dar mă trage înapoi la pământ, la ţară, unde te-ai născut, unde-ai crescut. E mai dulce pământul nostru din Moldova decat cel de acolo.Viaţa ne impune. Vom vedea cine or fi mai departe cu conducerea. Daca om vedea ca va fi ca acesti 8 ani de zile cand noi am sperat ca va fi mai bine, lepădăm tot şi ne ducem. Dacă nu avem speranţă cu afacerile, plecăm peste hotare. Dară cu toate familia impreuna. Lepădăm tot.”

Vlad, feciorul lui Tudor Ciobanu a fost şi el peste hotare. Tot în Italia: “Am fost prin contract de munca sezonier. La Italia, la Verona, la strans struguri. Am stat 3 luni acolo si am venit acasa. Am venit ca m-au chemat cu cetatenia românească. Să depun documentele la ambasadă. Numai de asta si-am venit. Dar să nu fi avut chemare la ambasada ramaneam acolo pe loc. Nu mai veneam acasa.”

Pe Sandu, un alt tanar de la Săiţi l-am întânit in faţa caminului de cultură din sat. A fost şi el in străinătate la muncă: „Acum nu mă ocup cu nimic. Am fost la Odesa, la Moscova.” Sandu mi-a spus ca fieacare tânăr îşi cheltuie banii in mod diferit, în functie de nevoi: „Cum să vă lămuresc, fiecare cu problemele lor. Care au probleme familiale, care au.. Noi cheltuim care şi cum. Eu? Eu vreau să-mi fac viitorul mai departe. In continuare vreau să mă duc după graniţă, să lucrez să fac bani mai departe. Cât o să am puteri, mai mult nu stiu. In Moldova nu poţi să faci banii ăştia".

După ce a mers la lucru în Ucraina de mai multe ori, Sandu spune că a început să-i placă ţara vecină şi nu exlude posibilitatea de a se stabili acolo cu traiul: "În Ucraina mai tare imi place decât în Moldova. Acolo se poate de trait, dar aici ce se poate? Nu ca lucru, e altfel, nu stiu. In orice caz e mai bine. Că aici nu dă de lucru, nu dă nimic. Acolo măcar dacă lucrezi – este. Dar cu banul din Moldova nu poţi să faci nimic.”

Totuşi, în satul în care o pătrime din locuitori a plecat la lucru peste hotare, aceşti trei tineri cu care am discutata Sandu, Tudor şi Vlad aşteapta să vadă dacă deputatii aleşi la 29 iulie vor ţine piept perioadei de criza economică şi financiară. Dacă da, atunci susţin ei mai dau o şansă acestei ţări.
Previous Next

XS
SM
MD
LG