Linkuri accesibilitate

Postmodernismul eclatant al Mariei Şleahtiţchi


Maria Şleahtiţchi
Maria Şleahtiţchi

Apreciat la Festivalul de literatură din Velenica

Se pare că izolarea culturală la care fuseseră condamnaţi pe vremuri scriitorii moldoveni, încetul cu încetul, devine a thing of the past. Sînt tot mai multe festivaluri, simpozioane sau reşedinţe în străinătate la care sînt invitaţi şi scriitori din Republica Moldova. Fie că e vorba despre un festival din China sau din Africa de Sud, despre o reşedinţă la Paris sau despre un festival în Tbilisi sau Budapesta, nu va mai fi pentru nimeni o surpriză să găsească printre participanţi şi un scriitor moldovean şi nu pe post de cenuşăreasă, ci făcînd o figură foarte bună. Dovadă că sînt invitaţi şi la alte manifestări culturale, iar uneori chiar cu doi sau trei ani înainte ca acestea să aibă loc, ceea ce înseamnă că sînt, deja, şi organizatori de festivaluri care nu-şi mai pot imagina manifestările pe care le patronează fără să aibă printre invitaţi şi barem un scriitor moldovean.

Şi nu e vorba despre întîlniri literare obscure, ci, de multe ori, despre reuniri culturale la vîrf, unde vin şi scriitori faimoşi din Anglia, Franţa, Italia sau Anglia, cu cărţi vîndute în zeci de mii de exemplare, cu traduceri în zeci de limbi şi cu o panoplie impresionantă de premii.

Cei drept nu sunt prea mulţi la număr scriitorii moldoveni care au ocazia să stea la aceeaşi masă cu Gunter Grass, de exemplu. De multe ori, cam aceleaşi persoane călătoresc de la un festival la altul. Totuşi, în ultimul timp, se pare că lucrurile încep să se schimbe şi în această privinţă, iar lista celor care merg în Europa e tot mai încăpătoare şi mai democratică.

Festivalul de literatură din Velenica din Slovenia care a ajuns la cea de-a douăzeci şi şasea ediţie, este un exemplu de festival la care scriitorii moldoveni s-au impus prin textele lor literare şi, de cîţiva ani încoace, sînt oaspeţi permanenţi ai acestei manifestări literare de prestigiu care e un minunat loc de întîlnire între literaţii occidentali şi cei din Estul Europei.

Anul trecut scriitoarea Irina Nechit care a încîntat publicul sloven cu poezii post-expresioniste, iar anul acesta scriitoarea Maria Şleahtiţchi a demonstrat că postmodernismul poate fi la fel de eclatant nu doar la Roma sau în Paris, ci şi în Bălţi de unde e autoarea.

Faptul că organizatorii festivalului vor să invite şi la anul un scriitor contemporan din Republica Moldova arată că textele Mariei Şleahtiţchi au avut succes.
XS
SM
MD
LG