Linkuri accesibilitate

Faptele infirmă intransigenţa insinuată de Ţurcan


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru întrevede posibilitatea evitării unor noi alegeri anticipate

Gheorghe Cojocaru: După ce Curtea Constituţională a confirmat, prin paritate de voturi, constituţionalitatea alegerii lui Mihai Ghimpu, unul din liderii Alianţei pentru Integrare Europeană, în fruntea Parlamentului, comuniştii s-au văzut impuşi să se conformeze acestei decizii, rezervându-şi, însă, dreptul la o reacţie politică de altă natură. Şi această reacţie nu s-a lăsat mult aşteptată ...

Valentina Ursu: Vă referiţi aici la refuzul deputatilor comunişti de a accepta funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului, o declaraţie făcută ieri de Vladimir Ţurcan, unul din liderii Partidului Comuniştilor?

Gheorghe Cojocaru: La aceasta, dar nu numai. Această declaraţie a lui Vladimir Ţurcan care, totuşi, nu s-a confirmat, comuniştii pretinzând astăzi chiar la funcţia de prim-vicepreşedinte al Parlamentului, nu este numai o răbufnire a emoţiilor de nemulţumire faţă de decizia Curţii Constituţionale. Sigur, este dreptul comuniştilor să accepte sau să decline un post sau altul care le revine în mod firesc la distribuirea funcţiilor în Parlament. Iniţial, reacţia aceasta s-a dorit o demonstraţie în forţă a nedorinţei Partidului Comuniştilor de a lua act de existenţa Alianţei pentru Integrare Europeană, o reacţie care a putut fi interpretată şi drept un act de neîncredere în forţele proprii din partea liderilor comunişti. Nu ştim ce s-a întâmplat între timp, iată însă că declaraţiile liderilor comunişti sunt date peste cap de acţiunile reprezentanţilor PCRM în Parlament, ceea ce este o dovadă a faptului că pluralitatea de opinii îşi face locul încet-încet şi în interiorul fracţiunii comuniste.

Valentina Ursu: A urmat apoi, tot ieri, o altă luare de atitudine din partea formaţiunii comuniste. Acelasi deputat Vladimir Ţurcan,unul dintre fruntasii PCRM, a declarat că parlamentarii comunişti nu vor participa la alegerea şefului statului, propus de Alianţa pentru Integrare Europeană. Cum interpretaţi această declaraţie?

Gheorghe Cojocaru: Mai întâi, va trebui să vedem dacă şi această declaraţie a lui Vladimir Ţurcan, prin care liderii comunişti îşi îngustează drastic marja de manevră politică, îşi va găsi o confirmare ulterioară. Până atunci, însă, va trebui să observăm că, după câte se pare, în interiorul Partidului Comuniştilor se confruntă, cel puţin, două puncte de vedere – o linia dură care preferă trecerea pe băncile unei opoziţii intransigente şi alta mai flexibilă care urmăreşte să se adapteze la noile realităţi politice. Calculul durilor pare să fie boicotarea totală a actualei coaliţii parlamentare, păstrarea unităţii fracţiunii parlamentare comuniste şi specularea tuturor erorilor şi dificultăţilor viitoarei guvernări democratice, pe care dânşii o văd ca pe un incident politic de scurtă durată. Se pare că declaraţia lui Vladimir Ţurcan astfel se doreşte a fi citită, dar urmează să vedem care este raportul real de forţe din interiorul PCRM şi în ce parte se va înclina balanţa la momentul alegerii şefului statului.

Valentina Ursu: Totuşi, dacă comuniştii nu vor participa la alegerea şefului statului, alegerile parlamentare anticipate nu vor putea fi evitate şi aceasta în condiţiile în care ambele tabere- şi coaliţia democratică, şi comuniştii - declară că nu doresc alegeri anticipate. Mai există posibilităţi pentru a nu se ajunge într-o asemenea situaţie?

Gheorghe Cojocaru: Cred că avem a face deja cu o inflaţie de declaraţii, jocurile politice sunt în curs de desfăşurare, iar modul în care s-a votat astăzi componenţa Biroului permanent al Parlamentului, şi s-a votat, practic, în unanimitate, demonstrează că, funcţie de abilităţile de dialog dar şi de responsabilitatea oamenilor politici, există posibilităţi, nu numai ipotetice, şi pentru alegerea şefului statului şi evitarea unor alegeri parlamentare anticipate.
Previous Next

XS
SM
MD
LG