Linkuri accesibilitate

Deficitul bugetar face necesară introducerea cotei de impozitare pentru agenţii economici


Iurie Gotisan
Iurie Gotisan

O altă măsură ar trebui să fie reducerea de la 20 la 16% a TVA

Iurie Gotisan: Noului guvern ii va fi foarte dificil sa faca fata presiunilor salariale si eventual unor potentiale revolte sociale, in caz de neachitare a platilor. Se stie ca bugetul deja a intrat in devizul de cheltuili pentru lunile noiembrie si chiar decembrie ale acestui an, iar pomana electorala a autoritatilor comuniste de majorare a salariilor cu nemiluita (constientizind foarte bine conjunctura economica) a lovit dur in bugetul de stat.

Una peste alta, este cert ca viitorul guvern este pus in fata unei provocari. Totusi marea provocare a viitorului executiv va fi revizuirea si chiar reducerea cheltuielilor publice si a datoriei statului intr-un moment in care populatia este suparata din cauza disparitatilor sociale si se teme de efectele crizei. Repet, dificil, dar cred ca nu si imposibil pina la urma.

Valentina Ursu: Domnule Gotisan, ce sanse si ce posibilitati ar avea noua guvernare sa gaseasca suficiente mijloace financiare pentru a achita pensiile si salariile?

Iurie Gotisan: Eventual de la FMI, cu toate ca fondul nu acorda bani pentru plata salariilor sau acoperirea gaurilor bugetare, dar nu este exclus si o exceptie in cazul dat. Totul va depinde de capacitatea noului guvern in negocieri. O solutie ar fi un imprumut de la Comisia Europeana, mai ales ca ieri presedintele parlamentului a declarat ca prima vizita oficiala o va efectua la Bruxelles. Moldova ar putea fi salvata si de niste acorduri bilaterale cu alte state. Nu trebuie sa uitam ca pe linga principalele structuri creditoare internationale in tara mai sint prezente proiecte investitionale ale altor state ca Spania, Olanda, Liechtenstein, Japonia, etc. Astea ar fi pe termen scut..

Valentina Ursu: Si pe termen lung care ar fi prioritatile?

Iurie Gotisan:...pe termen lung cred ca ar trebui sa se gindeasca la introducerea cotei de impozitare pentru agentii economici; bine, miza sa nu fie pe 18% cum a fost, dar de 10%, si introducerea cotei unici de impozitare pentru persoanele fizice (experienta statelor din regiune arata succesul) astfel baza impozabila va fi mult mai mare, respectiv veniturile la buget vor creste substantial.

Ar trebui sa se rationalizaze marimea salariilor. Aici vreau sa spun ca salariile unor grupe de bugetari sau ale celor din administratia publica sint mult mai mari ca de exemplu a unor patroni de firme private.

Valentina Ursu: Alte solutii care ar putea ajuta noua putere de la Chisinau, care ar mai putea fi?

Iurie Gotisan: As recomanda autoritatilor sa scape de activele imobiliare neproductive, adica vinzarea acestora, de la sedii si pana la cladiri, ar putea reprezenta o sursa importanta de venit la bugetul statului, in conditiile in care risca sa nu mai aiba bani de pensii si salarii pentru lunile imediat urmatoare. Eventual, reducerea TVA la 16%, de la 20%, si introducerea cotei unice la, initial poate 13%. Cota unica trebuie introdusa pentru cresterea veniturilor bugetare. Acestea vor creste, categoric, pentru ca se va aduce la suprafata o parte din economia subterana, iar micsorarea TVA este o metoda de capitalizare instantanee a firmelor si intreprinderilor, cel putin asa arata experienta unor state care au aplicat aceste cote, ca Estonia, Bulgaria sau chiar Romania.
Previous Next

XS
SM
MD
LG