Linkuri accesibilitate

Suspendarea scutului antirachetă american din perspectiva Bucureştiului


Temeri de revenire la politica sferelor de influenţă

Romania intelege prin acest gest de abandonare a scutului antiracheta ca Statele Unite vor intoarce pentru moment spatele acestei regiuni. Un inalt oficial ne-a spus ca Romania anticipa aceasta miscare prin care Washingtonul va suspenda planurile fostei administratii Bush privind instalarea unui sistem antirachetă în Cehia şi Polonia. Mai mult, acelasi oficial care vrea sa-si pastreze anonimatul, considera ca si variantele scuturilor regionale vor fi pe moment anulate.

Romania a insista anul trecut la summitul NATO de la Bucuresti ca in declaratia finala a reuniunii sa se mentioneze necesitatea acoperirii mai multor tari ale Aliantei cu un sistem complementar al NATO care să se fi adaugat celui american care ar fi urmat sa fie instalat în Cehia şi Polonia. Aceasta solicitare nu a fost adaugata la declaratia finala a aliatilor, desi fostul presedinte american George Bush a avertizat anul trecut in discursul pe care l-a tinut la Bucuresti ca Romania ar putea fi in viitor tinta rachetelor cu raza medie si lunga de actiune construite de Iran. Plecind de la amenintarea iraniana, liderul american a sugerat ca proiectul american antiracheta, ar trebui extins la nivelul intregii Aliante, pentru a asigura securitatea Europei.

Statele Unite lasa acum sa se inteleaga ca scutul proiectat sa fie instalat in Cehia si Polonia ar putea inlocuit cu dispozitive similare de mai mica anvergura, insa, care sa fie amplasate in Turcia sau Balcani. La Bucuresti sperantele nu sint totusi prea mari, mai cu seama ca una dintre strategiile importante ale Romaniei, cea privind democratizarea Marii Negre si stingerea conflictelor inghetate din aceasta zona, se sprijinea in mod explicit pe sustinerea Statelor Unite.

Intre timp insa trimisii americani au ocolit nu doar Romania, ci si alte state din Europa de Est, iar unii oficiali romani se tem, chiar daca nu declara cu voce tare, ca in aceasta perioada are loc un “joc” care prefigureaza “reimpartirea sferelor de influenta”.
XS
SM
MD
LG