Linkuri accesibilitate

Bulgaria: Primul conflict în guvernul Borisov


Ministrul de Finanțe Simeon Dankov
Ministrul de Finanțe Simeon Dankov

Disputa în jurul propunerii ca pensiile, plățile sociale și salariile bugetarilor să fie înghețate în următorii 4 ani.

Viceprim-ministrul si ministru al finanțelor, Simeon Diankov, a provocat primul conflict în guvernul condus de centristul Boiko Borisov, prin propunerea sa ca pensiile, plățile sociale și salariile în sectorul de stat să fie înghețate în următorii 4 ani. Proiectul prevede ca în 2011 să fie modificat mecanismul de actualizare a pensiilor. Diankov a mai propus înghețarea salariului minim pe economie la nivelul de 240 de leva /123 de euro/ și reducerea ajutorului de șomaj. El a adăugat că astfel de măsuri nu vor afecta puterea de cumpărare întrucît inflația va fi foarte mică. Încă în acest an administrația va fi redusă cu 15%. O altă propunere vizează majorarea la 63 de ani a vîrstei de pensionare a femeilor.

Ministrul în problemele sociale, Totiu Mladenov, și-a exprimat dezacordul cu planurile colegului său avertizînd că dacă la anul salariul minim va fi de 240 de leva, cei care îl primesc, după plata taxei unice de 10%, vor fi nevoiți să trăiască sub pragul săraciei.

Diankov nu a răspuns criticilor și a declarat că partidul centrist GHERB își îndeplinește programul cu care a cîștigat alegerile în iulie evocând drept exemplu restituirea mai rapidă a TVA-ului agenților economici.

Primul ministru Boiko Borisov a încercat să liniștească spiritele declarănd că la anul daca vom ieși din criza, dacă contrabanda va fi redusă și încrederea Bruxellesului – restabilită, se va putea vorbi din nou de majorări de pensii și salarii. Răspunzând criticilor predecesorului său, Serghei Stanișev, Borisov a declarat că liderul socialist a știut foarte bine că în iulie bugetul de stat a fost deja „pe roșu” cu 1,3 miliarde euro – situație inacceptabilă în condițiile consiliului monetar care nu permite tipărirea de bani fără acoperire și fixează cursul levei de cel al monedei europene.

Sindicatele de asemeni au sărit la propunerile ministrului finanțelor avertizănd că la toamna va putea avea loc o greva generală. Patronatul a fost însă de partea lui Diankov declarînd că pentru primă dată de la declanșarea crizei guvernul bulgar a elaborat o strategie viabilă care va asigura relansarea economiei.
XS
SM
MD
LG