Linkuri accesibilitate

Timpul: „Proteste sau provocări politice ?”


Timpul scrie că Premierul Vlad Filat a solicitat la Bruxelles, în şedinţa de ieri a Comisiei Afacerilor Externe a Parlamentului European o implicare mai activă a UE în situaţia din R. Moldova. Publicaţia rezumă principalele puncte asupra cărora au atras atenţia parlamentarii europeni, şi anume că actuala opoziţie de la Chişinău ar trebui să aleagă dialogul şi să nu submineze noua putere, iar din partea Uniunii Europene (UE) este necesară punerea în aplicare a unui plan de ajutor economic masiv pentru R. Moldova.

Proteste sau provocări politice? – sună retoric titlul editorialului lui Constantin Tănase, care e convins că protestele pensionarilor împotriva majorării tarifelor la apă şi transport, organizate ieri în faţa Primăriei Chişinău, au fost puse la cale de PCRM. Editorialistul constată că nu tarifele sunt mari, ci mici pensiile şi salariile, şi că protestele ar fi trebuit să fie organizate la sediul fostului partid de guvernământ.

AiF înserează câteva interviuri în care premierul Vlad Filat şi unii experţi economici explică motivele fluctuaţiei din ultimele zile de pe piaţa valutară.

Consens la APCE pentru R. Moldova e titlul unui articol din ziarul bucureştean Ziua. Publicaţia informează că ieri la şedinţa Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), delegatiile prezente au dezbatut un raport, referitor la corectitudinea procesului electoral desfasurat la 29 iulie 2009 in Republica Moldova. In cursul zilei de vineri, scrie Ziua, urmeaza sa fie dezbatut un alt raport, privind functionarea institutiilor democratice de la Chisinau. Delegatia Romaniei a depus opt amendamente la raportul de vineri, cerand comunistilor sa contribuie la alegerea unui nou presedinte si solicitand o ancheta independenta asupra evenimentelor din 7 aprilie, conchide Ziua.

PCRM se joaca iar cu basarabenii, este titlul unui articol din Gardianul. La protestele inscenate de comunisti, pensionarii au venit sa-l linseze pe primarul Chisinaului, scrie acelaşi ziar, care comentează protestele de ieri ale pensionarilor veniţi în faţa primăriei capitalei nemulţumiţi de majorările tarifelor la apă şi transport.

Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă a fost lovit cu pumnul şi apostrofat de pensionarii din capitala moldoveană, în timpul unei manifestaţii organizate în faţa primăriei, scrie la aceeaşi temă, Cotidianul, care adugă printre altele, că unii dintre pensionari erau înfăşuraţi în drapelul fostei URSS.

Nezavisimaia Gazeta scrie că noile autorităţi de la Chişinău, susţinute de UE şi SUA vor să înlăture misiunea forţelor pacificatoare ruse din Transnistria. Nezavisimaia Gazeta citează surse de la ministerul rus de externe, potrivit cărora despre obiectivul de înlocuire a pacificatorilor ruşi s-a vorbit luni la o întâlnire a diplomaţilor ruşi cu adjunctul secretarului american de stat, Daniel Russel. Nezavisimaia Gazeta accentuează poziţia exprimată de partea rusă, care spune că înlocuirea pacificatorilor ruşi cu o misiune a UE, se poate produce doar cu acordul Moscovei.
XS
SM
MD
LG