Linkuri accesibilitate

Divorţ românesc - destrămarea unei coaliţii contra naturii


Dan Nica - ministrul PSD demis de premierul Emil Boc
Dan Nica - ministrul PSD demis de premierul Emil Boc

Temeri legate de consecinţele suprapunerii crizei politice asupra celei economice

Ruperea coalitiei de guvernamint din Romania are mai multi autori: presedintele a semnat revocarea ministrului de interne, socialistul Dan Nica, desi stia ca acest gest va duce la retragerea socialistilor din executiv. Divortul a pornit de la declaratia ministrului de interne care anunta acum o saptamina ca aproape toate autocarele din tara ar fi fost rezervate pentru 22 noiembrie, ziua alegerilor prezidentiale. Ulterior ministrul socialist nu a putut proba aceasta afirmatie care in mod indirect ii incrimina pe parterii de coalitie. Premierul a cerut demiterea sa, dar socialistii au refuzat sa accepte. Socialistii si democrat liberalii aveau impreuna o sustinere parlamentara de 70 la suta, prin retragerea stingii, dreapta ramine cu 30 la suta asumindu-si o guvernare minoritara.

Deocamdata nu se stie care este strategia democrat liberalilor si daca acestia vor sa forteze alegeri anticipate sau daca prefera sa racoleze parlamentari de la celelalte partide si sa faca un protocol cu formatiunea maghiara care are 7 la suta din fotoliile legislativului. Pina la reglarea lucrurilor, investitorii autohtoni si straini se tem ca in Romania se va suprapune peste criza economica una politica. Dupa ruperea coalitiei leul romanesc a cazut puternic si doar interventia Bancii Nationale, care a aruncat pe piata aproape 12 miliarde de lei, a determinat revenirea monedei nationale, pina la inchiderea zilei. De altfel intr-o analiza data astazi publicitatii de expertii Raiffeisen Bank se precizeaza ca instabilitatea politica ar putea limita capacitatea guvernului de a intari controlul asupra finantelor publice, in vederea reducerii deficitului bugetar, ceea ce ar putea "ameninta" acordul extern incheiat cu FMI si Comisia Europeana.

Presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor s-a plins la rindul sau ca negocierile pe care le vor avea zilele urmatoare vor fi afectate, iar partenerii straini se tem de schimbarea cadrului legislativ. Uniunea Generala a Industriasilor din Romania avertizeaza deasemenea ca suprapunerea crizei politice peste cea economica va conduce la decredibilizarea tarii in fata investitorilor straini. Multi specialisti se tem de fapt ca adincirea crizei politice, economice si sociale ar putea arunca Romania in haos si ca imprumutul de aproape 20 de miliarde de euro facut de Romania la Fondul Monetar International si celelalte institutii internationale nu va mai putea fi rambursat. Pentru luni bugetarii se pregatesc de greva, iar sindicatele anunta ca 800 de mii de oameni vor bloca lucrul in scoli, spitale, administratii publice. Pina atunci Romania va avea un nou guvern, intre timp primul ministru Emil Boc a incercat sa le explice ambasadorilor statelor europene de ce s-a rupt coalitia, cu doua luni inainte de alegerile prezidentiale.
XS
SM
MD
LG