Linkuri accesibilitate

APCE respinge o rezoluţie de sancţionare a Rusiei


Thomas Hammarberg (Consiliul Europei)
Thomas Hammarberg (Consiliul Europei)

Motivul: "diferenţe de opinie în privinţa Georgiei"

Desi parea ca saptamana aceasta rebela Rusie va fi pusa la colt de Adunarea Parlamentara, daca nu pentru esecul aplicarii rezolutiilor APCE privind Cecenia, pentru cel din Georgia, lucrurile nu au stat deloc asa.

Dupa rezolutia de marti seara in care cereau ( pentru a cata oara) Moscovei sa permita pana la sfarsitul anului accesul observatorilor internationali in Osetia de Sud, astazi, deputatii au respins o rezolutie care cerea sanctionarea Rusiei - prin suspendarea delegatiei la Adunarea Parlamentara - pentru ignorarea pana acum a rezolutiilor APCE privind Georgia. Asadar, daca marti seara am auzit nenumarate voci care cereau sa se treaca de la vorbe la fapte cu Rusia, azi, votul a aratat cu totul altceva, Adunarea Parlamentara admitand ca ar putea fi vorba de o « diferenta de opinii in privinta Georgiei ».

Dar, ce asteptari sa mai aiba statele membre de la Rusia in privinta Osetiei de Sud cand dupa 10 ani si rezolutiile privind Cecenia sunt total ignorate.

Desi in aprilie 2009, Moscova a anuntat finalul operatiunilor din Cecenia, intreaga regiune este cuprinsa de violenta. Aceasta este concluzia unui raport prezentat de cunoscutul deputat elvetian Dick Marty pe tema situatiei activistilor pentru apararea drepturilor omului si violentelor in crestere din Caucazul de Nord.

Potrivit lui Marty impunitatea promovata de autoritatile ruse care nu au executat nici macar deciziile Curtii Europene pentru Drepturilor Omului ca sa nu mai vorbim de rezolutiile Adunarii Parlamentare este cea care a catalizat cresterea tensiunilor in zona.

Comisarul Pentru Drepturile Omului Thomas Hammarberg a declarat ca de la terminarea razboiului intre 3000 si 5000 de persoane sunt date disparute in Cecenia mare parte dintre acestea fiind omorate.

CEDO a judecat 115 de cazuri si a gasit chiar vinovati pentru aceste crime. Autoritatile ruse au ignorat aceste hotarari, iar criminalii in cauza au fost promovati in pozitii mai importante, a spus astazi in cadrul unei conferinte de presa Jane Buchnan de la Human Rights Watch.

Problema care se pune de cateva luni incoace este intimidarea organizatiilor pentru apararea drepturilor omului. Dupa cum se stie numerosi activisti ai organizatiei Memorial au murit in conditii suspecte. Impreuna cu Human Rigths Watch, Amnesty International si International Federation for Human Rights Defenders, reprezentanta organizatiei Memorial Tatiana Kasatkina a cerut Consiliului Europei sa preseze Moscova sa dea asigurari ca va permite accesul activistilor in Federatia Rusa, ca le va garanta siguranta si in acelasi timp va deschide anchete pentru gasirea celor care se fac vinovati de aceste asasinate. In caz contrar, organizatiile pentru apararea drepturilor omului si-ar putea inceta activitatea in Federatia Rusa, a spus Tatiana Kasatkina.

Politigraf

XS
SM
MD
LG