Linkuri accesibilitate

Foştii jurnalişti de la "Antena C" condamnă "deal-ul" PCRM - PPCD din 2006


Fosta redacţie de la Antena C
Fosta redacţie de la Antena C

Decizia angajaţilor de a cere rejudecarea cazului „Antena C” ar putea avea sorţi de izbândă

Schimbarea puterii de la Chişinău este văzută de unii ca un semnal că relele trecutului pot fi de acum îndreptate. Este şi cazul fostei echipe de la postul de radio “Antena C”, privatizat în urmă cu aproape trei ani în condiţii despre care angajaţii lui de atunci spun că au fost cel puţin dubioase. Astăzi, foştii angajaţi au vrut să-şi spună păsul chiar la sediul postului, cu ocazia unei aniversări, dar întâlnirea lor cu actuala echipă n-a fost deloc sărbătorească.

Cu panglici albe, drept dovezi ale unui protest reluat, un grup de foşti angajaţi de la postul municipal de radio, s-au adunat în faţa sediului „Antenei C” sperând că noile autorităţi vor trata demersul lor. Jurnaliştii disponibilizaţi în urma privatizării postului municipal de radio consideră că au devenit victime ale unei tranzacţii mai curând politice, realizate cu încălcări grave ale legislaţiei. Acţiunea a fost organizată cu prilejul împlinii a 11 ani de la fondarea postului municipal de radio.

Vasile State
Ex-directorul „Antena C”, Vasile State: „Am venit cu aceste panglici ale speranţei şi vom spera atât timp cât va exista o premisă, o posibilitate să se facă dreptate şi adevăr.Noi suntem gata să renunţăm la noile îndeletniciri, la noile profesii sau locuri de muncă şi oricând am putea reveni la acest post de radio pentru că într-adevăr aici a fost o atmosferă de libertate de creaţie, o atmosferă de colegialitate şi un teren propice pentru un jurnalism profesionist cu adevărat”.



Ecaterina Mitin Stratan
Jurnaliştii protestatari revendică readucerea cazului în instanţele naţionale. Fostul director adjunct al postului municipal de radio, Ecaterina Mitin Stratan: ”Noi sperăm că noua guvernare, aşa cum a declarat că legea va fi pusă în capul mesei şi îşi doreşte ca presa din R.Moldova să fie echidistantă, imparţială şi obiectivă să îşi aplice intenţiile, în cel mai apropiat timp”.





Tatiana Iojiţă
Jurnalista Tatiana Iojiţă: „Oricum îmi este dor de radio, de echipa noastră, îmi este dor de emisiuni, de jurnalism. Noi vrem să ne întoarcem la „Antena C”, noi vrem să creem un precedent ca să fie clar că nu poate nici un partid să-şi însuşească un post de radio doar pentru că vrea să vină la putere sau vrea să se menţină la putere".

Astăzi, în faţa foştilor angajaţi de la „Antena C” a ieşit actualul director,Sandu Sâtnic, cel care în urmă cu trei ani a disponibilizat personalul. El s-a declarat convins că acţiunea organizată, astăzi, de foştii jurnalişti de la „Antena C”, este una politică, animata de reprezentanţi ai Alianţei pentru Integrare Europeană.

Fosta echipă de la postul de radio “Antena C” solicită Parlamentului şi Guvernului constituirea unei comisii speciale în vederea elucidării procedurii de privatizare a posturilor muncipale de radio şi televiziune, „Antena C” şi respectiv „Euro TV”. Precizăm că CEDO a şi pus pe rol, în anul 2008, dosarul jurnaliştilor de la “Antena C” dar deocamdată nu este o hotărâre finală în acest sens.

Expertul Nicolae Negru de la Centru Independent de Jurnalism consideră că decizia angajaţilor de a cere rejudecarea cazului „Antena C” ar putea avea sorţi de izbândă: „A fost încălcată legea, e normal să ceară rejudecarea şi chiar reexaminarea deciziei Consiliului Municipal Chişinău privind privatizarea celor două posturi municipale. Nu s-a respectat procedură şi, în plus, acest post a fost vîndut pe bani puţini. A fost pur şi simplu o împărţire între PCRM şi PPCD – PCRM a luat Antena C şi PPCD – EURO TV”.

Amintim că la sfârşitul anului 2006 consilierii comunişti şi creştin-democraţi din Consiliul Munincipal Chişinău au votat privatizarea posturilor municipale de radio şi televiziune, „Antena C” şi respectiv „Euro TV Chişinău”. Acest lucru s-a întâmplat la doar câteva luni înainte de alegerile locale din 2007.
Previous Next

XS
SM
MD
LG