Linkuri accesibilitate

Victor Iușcenko decis să restabilească respectul și independența Ucrainei


Viktor Iușcenko
Viktor Iușcenko

Extrase dintr-un interviu acordat cotidianului „Le Figaro”

Intr-un interviu recent cu ziarul conservator Le Figaro, preşedintele Ucrainei, Viktor Yuschenko a vorbit despre viitoarele alegeri prezidentiale din 17 ianuarie, despre relatia tării sale cu Rusia si cu Uniunea Europeana. La summitul CSI din aceasta saptamina de la Chisinau este posibil sa aibă loc prima intilnire fata in fata intre presedintele Yuschenko si preşedintele Rusiei Medvedev, dupa ce acesta a lansat, in urma cu o luna, un atac virulent impotriva liderului de la Kiev. Un rezumat al interviului de la Oana Serafim:

Viktor Yuschenko pare hotarit sa isi apere sansele in alegerile prezidențiale de la incepuitul anului viitor, chiar daca potrivit sondajelor de opinie sansele sale sunt considerate modeste. „Programul meu este simplu, spune Yuschenko – sa restabilesc respectul si independenta Ucrainei, ducindu-mi ţara catre Europa. In ceea ce priveste relaţia cu Rusia, agenda mea este una pozitiva, vreau doar ca suveranitatea Ucrainei sa fie recunoscuta”.

Yuschenko spune ca agenda fostei sale coechipiere din perioada revolutiei portocalii, Yulia Timoshenko ar fi de a se alia, in viitor cu Partidul regiunilor, condus de Viktor Yanukovici, - care este creditat cu a doua sansa dupa Timoshenko in alegerile prezidentiale - şi să guverneze impreuna Ucraina in viitorii 15 ani, aplicind o politica pro-rusă, străina principiilor democratice. Yuschenko nu vrea sa recunoasca că in regiune Rusia ar avea ceea ce unii observatori numesc „drepturi legitime”. Pentru liderul de la Kiev este esential ca tara sa sa îşi apere suveranitatea, iar faptul ca frontiera intre cele doua tări nu a fost inca delimitata si faptul ca Rusia foloseste portul Sevastopol, ca pe un port propriu, ridica semne de întrebare importante pentru preşedintele Yuschenko.

„Ne-am declarat independenta de 6 ori si am pierdut-o de 5, spune preşedintele Yuschenko si pentru a se evita pierderea ei inca o data, singura sansa este apartenenţa la spaţiul de apărare european, precum ţările Baltice, Romania, Bulgaria, Polonia si Cehia. Cu alte cuvinte, spune liderul de la Kiev in interviul cu Le Figaro, de a adera la NATO si la Uniunea Europeana. „In 4 ani, adaugă Yuschenko, sprijinul pentru NATO a crescut în Ucraina de la 14 la 33 la suta şi, la momentul potrivit, va trebui organizat un referendum pe aceasta tema, mai spune liderul de la Kiev.

In finalul interviului, Yuschenko este întrebat daca europenii ar trebui sa se teamă de o noua criza a gazelor, odata ce se apropie iarna: „Fara indoiala ca problema pretului gazelor rusesti nu va fi reglementata pînă la sfirşitul anului. Tariful pentru trazitul gazelor rusesti, mai spune Yuschenko, a ramas neschimbat de 4 ani, in timp ce pretul gazelor a crescut de 3 ori şi jumătate... Dar Ucraina are tot interesul ca Europa sa nu aibă nici o problema cu gazele in aceasta iarna, a dat asigurari preşedintele Yuschenko in finalul interviului din Le Figaro.
XS
SM
MD
LG